Hlavní obsah

Školy násilníky nevyhazují, jsou placeny podle počtu žáků

Právo, Jiří Mach

Případ šikany v pražské střední škole Na Třebešíně poukázal také na systémové nedostatky v oboru. Školy jen zřídka přistupují k vylučování problematických žáků včetně násilníků, protože jsou financovány podle počtu žáků a nechtějí přijít o peníze. Kromě toho kauzy tutlají, protože se jim nechce jít do konfliktu s rodiči a kazit si na veřejnosti pověst.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Povinností ředitelů škol, kteří odpovídají bezvýhradně za bezpečnost ve školách, je jednat tak, aby vyloučili ataky žáků a potrestali včas agresora,“ sdělila Právu mluvčí ministerstva Jarmila Balážová.

Zdůraznila roli kontroly, vzájemné návštěvy učitelů v hodinách, otevřenost vůči stížnostem žáků i pracovníků školy a nepopírání existence šikany.

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) se tento týden podivila, proč školy častěji nepřistupují k vylučování agresorů. „Zaráží mě, že nevyužívají v nějaké zásadnější míře postihy, které umožňují jejich stávající předpisy včetně třeba toho, vyloučit daného žáka ze školy,“ uvedla.

Ministerstvo už má delší dobu připravený návrh změny. „Nový systém financování regionálního školství už nebude založen na financování ‚na žáka‘, ale na stanoveném maximálním rozsahu vzdělávání. Škole bude poskytnut objem finančních prostředků na skutečný počet jejích pedagogů,“ uvedla Balážová.

„Radši jsme se zbavili 45 studentů“

Pokud by podle ní ředitel školy váhal s vyloučením problematického žáka pouze kvůli obavě ze zkrácení dotací, tato obava by s novým systémem financování měla pominout.

Také podle předsedy Sdružení učňovských zařízení Karla Dvořáka, který vede střední odborné učiliště v Praze Ohradní, by změna mohla částečně pomoci.

Školy kauzy tutlají, aby si nepokazily pověst.

„Dosavadní systém financování škol je jeden z aspektů, který může ovlivnit vyloučení žáka ze studia,“ řekl Právu Dvořák.

„Naše škola se tím neřídí, loni vyloučila asi 45 žáků. Ne všichni museli odejít kvůli šikaně, ale třeba kvůli absenci, nerespektování řádu atd.,“ dodal Dvořák.

Jeho škola má momentálně 320 žáků, celková kapacita činí 350. Ani při vyloučení tak vysokého počtu žáků ale prý existenční problémy nepociťuje. Podle Dvořáka je mnohem větší problém pro školy fakt, že správní řízení o vyloučení žáka ze školy trvá dlouho.

„Když pošlu doporučený dopis zákonnému zástupci, tak tři neděle může ležet na poště, než si ho vyzvedne, a další tři neděle je zákonná lhůta na podání odvolání. Čili šest neděl se mi bude takovýto vejlupek pohybovat po škole, bude dál terorizovat okolí, nadávat vyučujícím a bude si říkat, že se mu už nemůže nic stát a že nám to tady osladí,“ popsal.

„Věřím, že proto, že se snažíme být přísní a spravedliví, se nám daří kázeň a příjemnou atmosféru udržet,“ řekl Dvořák. A je přesvědčen, že hrozba okamžitého vyloučení má efekt.

Pánové, bez pardonu

„Když najdu v šatnách vajgla, tak obejdu dílny a všem řeknu: ‚Pánové, jestli ještě jednou uvidím něco takového, čím hrubě porušujete školní řád, tak okamžitě, bez pardonu, vás vyloučím ze studia.‘ A pak tam třeba další půlrok toho vajgla nenajdu, takže to asi působí,“ podotkl.

V otevřeném dopise požádal ministryni, aby proces vyloučení nebyl ve správním řádu, a problémový žák tak mohl být vyloučen „během půl hodiny“.

Podle ministerstva ale ředitelé už nyní mají možnost žáka dočasně z výuky vyloučit. „Při zjištění či závažném podezření o útocích žáka na jiné žáky či pracovníky školy je především nezbytné omezit jeho kontakt se školou,“ uvedla mluvčí ministerstva školství Balážová.

Připustila ovšem, že školy této možnosti nevyužívají.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám