Hlavní obsah

Zeman se domnívá, že inkluzivní vzdělávání bude nezdařeným experimentem

– Lány (Rakovnicko)

Společné vzdělávání, které má být od září spuštěno na základních školách, bude podle Miloše Zemana nepovedeným experimentem a dětem spíše uškodí. Prezident to v neděli uvedl v Prezidentském Pressklubu rozhlasové stanice Frekvence 1.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Pokud inkluze skutečně začne, tak to bude jeden z mnoha nezdařených experimentů v našem školství, který dětem i učitelům uškodí," prohlásil Zeman. Společné vzdělávání zdravých a postižených dětí je podle něj módní vlnou. Někdejší premiér a člen prezidentova poradního týmu Jiří Rusnok to podle Zemana označil za „lidskoprávní šílenství”.

Obavy z nepřipravenosti škol

Kriticky se k začleňování dětí se speciálními vzdělávacími potřebami do běžných škol vyjádřil Zeman už před rokem. Prohlásil, že společné vzdělávání handicapovaných a zdravých dětí je „neštěstím pro obě strany”.

Kritici inkluze se obávají, že její zavedení bude znamenat nárazový příchod velkého počtu dětí s různými speciálními vzdělávacími potřebami do běžných škol, které na to nejsou připraveny. V souvislosti s novelou školského zákona i někteří poslanci včetně vládních požadují odklad v zavedení této novinky.

Školský resort garantuje dětem podporu

Ministerstvo školství ale inkluzivní změny hájí s tím, že především garantují podporu všem potřebným žákům bez ohledu na region a konkrétní školu, kde se vzdělávají. Většina nějakým způsobem znevýhodněných dětí se prý už v současné době vzdělává v běžných školách.

U drtivé většiny druhů zdravotního handicapu převládá integrace do běžných škol. Výjimkou jsou jen děti s lehkým mentálním postižením, z nichž se většina vzdělává ve speciálních třídách.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám