Hlavní obsah

Potřební školáci mají na zaplacení pomůcek stejný nárok jako důchodci na důchody, říká Valachová

– Praha

Nedostatku peněz na podpůrná opatření pro vzdělávání dětí s různými problémy se ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) neobává. Jsou to podle ní nárokové prostředky stejně jako důchody nebo rodičovský příspěvek. Považuje tak za jisté, že ministerstvo financí doplní do rozpočtů na roky 2017 a 2018 miliardu a miliardu a půl korun, které v současných návrzích chybějí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kateřina Valachová

Článek

Vzhledem k tomu, že je nárok na tyto prostředky zakotven v zákoně, nepovažuje to ministryně za otázku vyjednávání.

„Nevím, čeho bych se měla obávat, protože to by se měli obávat důchodci o důchody a matky na rodičovské dovolené o rodičovský příspěvek a podobně. Vzhledem k tomu, že všichni jsou v klidu, tak já jsem v klidu taky,” poznamenala Valachová.

Na začátek peníze jsou

Pro podzimní start nového způsobu financování podpory žáků má ministerstvo školství peněz dost. Část už je přímo v rozpočtu a navíc je s resortem financí domluveno možné navýšení až na 360 miliónů korun. Budou vyplaceny až po doložení skutečných potřeb.

„Musíme je jako ministerstvo školství vyčíslit a uplatnit je až poté, kdy bude jasno, že existují a že na ně nemáme finanční prostředky,” řekla ministryně.

Příští rok získají školy peníze na podpůrná opatření prostřednictvím rozvojových dotačních programů. V současném systému totiž nemá ministerstvo jinou cestu, jak tyto nároky zaplatit.

Od roku 2018, kdy by mělo začít fungovat připravované reformované financování regionálního školství, by byly normativy upraveny o speciální vzdělávací potřeby. Na žáky, kteří se kvůli svému handicapu nebo znevýhodnění bez podpory neobejdou, by tak školy dostávaly více peněz v jednom balíku.

Jednání s Babišem o rozpočtu

Od dubna také školy budou moci žádat o evropské dotace na společné vzdělávání, celkem bude do roku 2020 k dispozici 6,5 miliardy korun. Ministerstvo školství jedná o vzniku šablon pro žádosti, které jsou školami kvůli snazší administrativě vítané.

„Jejich příprava je ale poměrně administrativně náročný proces, protože šablony musí schvalovat evropský parlament,” doplnila Valachová.

Ještě do konce února by měla poprvé jednat s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) o rozpočtu na rok 2017. Vedle peněz na společné vzdělávání a ve čtvrtek avizovaných 13 miliard korun na růst platů učitelů i nepedagogických pracovníků bude mít i další požadavky.

Například vysoké školy žádají, aby měly v rozpočtu pevně přidělenu více než miliardu korun navíc, kterou letos jako dorovnání získaly z různých zdrojů. Jenom díky tomu se jim nezmenšil objem peněz, které od státu dostávají.

„Pravda je, že také ostatní části rozpočtu ministerstva školství oprávněně požadují narovnání,” uznala ministryně. Konkrétní celkovou částku, s níž začne vyjednávání s Babišem, zatím neprozradila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám