Hlavní obsah

Homolka testuje nejmenší kardiostimulátor na světě

Právo, Václav Pergl
Praha

Kardiologický tým profesora Petra Neužila v pražské Nemocnici Na Homolce úspěšně prošel náročným auditem amerického Úřadu pro potraviny a léčiva (FDA). Ten je nejvyšší autoritou Spojených států odpovědnou mimo jiné i za kontrolu lékařských přístrojů.

Foto: Václav Pergl, Právo

Na snímku profesor Petr Neužil na sále

Článek

Audit se týkal provedení klinické studie přínosů nejmenšího kardiostimulátoru na světě Medtronic Micra.

„Podařilo se skvěle obstát v celosvětové konkurenci,“ řekl Právu ve čtvrtek profesor Neužil. Informoval, že uvedený kardiostimulátor je výrazně menší než ostatní. „Váží jen jeden a půl gramu, je dlouhý pětadvacet a tlustý osm milimetrů,“ uvedl.

Fungování kardiostimulátoru bylo v Praze zkoumáno v celosvětovém srovnání na velmi vysokém počtu 43 pacientů. Výsledky z Homolky byly natolik mimořádné, že se je rozhodl prověřit i americký FDA.

Na studii se podílelo 70 institucí

Přímo na místě mohl jen potvrdit data, která tým z Homolky prezentoval ve své zprávě. Na studii společnosti Medtronic se podílelo na 70 různých institucí po celém světě, které pacientům implantovaly na 600 zařízení Medtronic Micra a následně tyto pacienty rok sledovaly.

Studie se zabývala dvěma hlavními tématy: bezpečností a účinností micry, tedy vyhodnocením případných závažných komplikací a pozorováním chodu přístroje v každodenní praxi.

Nové technologie miniaturizují kardiostimulátor a dovolují mu fungovat bez vodičů elektrod, které se zavádějí přes podklíčkovou žílu do srdce a jsou nejslabším článkem současných kardiostimulačních systémů.

Reklama

Výběr článků

Načítám