Hlavní obsah

Gastronomické školy mohou mít problém s prodejem jídla ve školních jídelnách

Praha

Studenti na středních a učňovských gastronomických školách mohou mít problémy s udáním svých produktů ve školních jídelnách. Jejich výrobky totiž často nejsou „zdravé”, jak upozornil ředitel pro programování a strategii Potravinářské komory Miroslav Koberna. Výčet sladkých a nezdravých surovin a pokrmů, které se na školách nebudou moci prodávat, má přinést vyhláška ministerstva školství. V současné době se k ní projednávají připomínky.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Pokud by tato vyhláška začala platit, tak v podstatě znemožní výuku v gastronomických a dalších školách,” řekl Koberna. Podle něj se výrobky studentů běžně spotřebovávají ve školních jídelnách a bufetech. „Nemohli by to vyrábět a konzumovat nebo by museli vyrábět jenom zdravá jídla,” dodal.

Ministerstvo školství upozorňuje, že připomínky ke kontroverzní vyhlášce se teprve projednávají. „Bližší informace budou k dispozici až po vypořádání připomínek z jednotlivých připomínkových míst a po projednání v pracovních komisích Legislativní rady vlády,” sdělil resort.

Podle prezidenta Asociace kuchařů a cukrářů ČR Miroslava Kubce by se skutečně studentské „nezdravé” produkty nemohly v bufetech prodávat. „Snažíme se o to, aby dodatek k vyhlášce byl udělaný tak, aby neohrozil ani výuku, ale ani to, že školy prostřednictvím svých aktivit zajišťují například cateringy pro další subjekty,” řekl.

Ekonomické fungování škol ale podle něj ohroženo nebude. „Je to takový hezký pokus, aby děti jedly zdravě, ale ve finále opustí školní jídelnu a venku si to (nezdravé jídlo) stejně nakoupí,” myslí si Kubec.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám