Hlavní obsah

V Brazílii se narodily tisíce dětí se zakrnělou hlavou, zřejmě za to může virus zika

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Brazílii evidují od října už 3893 případů dětí s mikrocefálií, neurologickým onemocněním, které se projevuje zakrnělou hlavou. Podle brazilských úřadů je na vině epidemie viru horečky zika (ZIKV), který přenášejí komáři. V nejhůře postižené oblasti trpí mikrocefálií jedno procento novorozenců.

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Desetiletý chlapec drží svého dvouměsíčního bratra, který se narodil s mikrocefalií.

Článek

Ještě v roce 2014 bylo evidováno jen 150 případů mikrocefálie. Za poslední týden počet případů stoupl o 400.

Podle úřadů jde o epidemii viru zika, i když zatím nebylo ještě plně potvrzeno, že chorobu způsobuje právě tento virus patřící mezi flaviviry. Tam patří i viry západonilské horečky, žluté zimnice, horečky dengue a viry vyvolávající encefalitidu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Virus obvykle způsobuje tzv. horečku zika, která se projevuje teplotami, bolestmi kloubů a hlavy. Symptomy většinou odezní během pěti dnů. Hypotéza, že by mohl stát i za mikrocefálií, se objevila až loni, když byly stopy viru zjištěny v plodové vodě, což naznačilo možný přenos na dítě.

V mozku pěti dětí s mikrocefálií, které zemřely, byl zjištěn virus. U dalších 44 případů dětských úmrtí lékaři zjišťují, zda s virem souvisí. Virus byl také nalezen v placentách žen, které potratily v prvním trimestru, což by mohlo naznačovat spojení mezi nákazou a deformitami plodů.

Virus u makaků v Ugandě

Symptomy nákazy matek se projeví jen u každého pátého případu, kdy se rodí děti s výrazně menší hlavou, což je často zapříčiněno nedostatečně vyvinutým mozkem. To může vést ke smrti, ke zpoždění vývoje či vážným poruchám intelektu.

Virus byl popsán u makaků Rhesus v Ugandě, kde se nachází prales Zika. U člověka byla nákaza zjištěna poprvé v roce 1954 v Nigérii. Až v roce 2007 byla zjištěna větší epidemie v Mikronésii se 49 potvrzenými případy nákazy a 59 nepotvrzenými. Diagnostiku komplikuje, že má podobné příznaky jako dengue, chikungunya a nemoc Rossovy řeky.

Přenášejí ho komáři

Virus přenáší komáři rodu Aedes aegypti, kteří jsou i přenašeči horečky dengue i tanzanského viru chikungunya, který se vyskytuje ve střední Africe.

V Brazílii byl výskyt viru potvrzen dubnu 2015.

Nejvíce postižena je oblast Recife. Brazilská vláda proto nakázala pracovat na urychleném vývoji vakcíny a prostředků k včasné diagnóze nákazy.

Virus byl zaznamenán také v dalších latinskoamerických zemích. Vláda Kolumbie, která je podle ministra zdravotnictví druhou nejzasaženější zemí, doporučila ženám odložit otěhotnění nejméně na červenec, tedy na období, kdy výskyt viru klesá.

První objevený případ oznámily nedávno rovněž úřady v Bolívii.

Spojené státy kvůli šíření viru varovaly těhotné ženy před cestami do Brazílie, Kolumbie a některých dalších latinskoamerických států.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám