Hlavní obsah

Mezinárodní vesmírnou stanici by mohla nahradit základna na Měsíci

Paříž

Šéf Evropské vesmírné agentury (ESA) Jan Wörner se domnívá, že Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) by po jejím vyřazení z provozu mohla nejlépe nahradit „vesnice” na Měsíci. Na tiskové konferenci k plánům ESA v Paříži Wörner řekl, že takový projekt by mohl být uskutečněn do roku 2030. Měsíční vesnici by podle něj z měsíčního prachu postavili roboti a 3D tiskárny.

Vizualizace odvrácené strany Měsíce

Článek

"Zabýval jsem se požadavky projektu, který přijde po ISS. Nyní vidím měsíční vesnici jako ideální nástupkyni Mezinárodní vesmírné stanice pro (vesmírný) průzkum," řekl Wörner, který po převzetí funkce šéfa ESA loni v červenci učinil z mise na Měsíc ústřední projekt. Podle něj jde totiž o nezbytný krok na případné cestě lidí na Mars.

Na projektu měsíční vesnice by mohly spolupracovat různé země a instituce, jako je ESA, NASA, Rusko a Čína, s jejich technologií i kosmonauty se počítá při přípravě mise na Mars a pokračování vědeckého výzkumu na ISS.

Wörner řekl, že nyní ve světě sonduje, zda by o takový projekt byl zájem. Nejde však prý o otázku nejbližší budoucnosti.

"Pokud někdo přijde s lepším nápadem, budiž... Žádný konkurenční návrh na stole ale zatín není," konstatoval podle médií Wörner.

ISS do roku 2024

Spojené státy v roce 2014 uvedly, že chtějí udržet ISS v provozu alespoň do roku 2024, čímž odmítly návrhy na její opuštění do čtyř let. Vybudovat svou vlastní orbitální stanici má ale v plánu Rusko. Také některé evropské státy, které jsou členy ESA, zpochybňují efektivnost nákladů na udržení ISS v provozu další čtyři roky.

Wörner však zdůraznil, že pro něj je hodnota ISS nezpochybnitelná a že ESA se pokusí o nutnosti jejího pokračování přesvědčit své členské země.

ESA zamíří k Marsu už letos. V březnu by se v rámci mise ExoMars ESA a ruského Roskosmosu měla na cestu k rudé planetě vydat sonda, jejíž součástí je i robotické vozítko. To na povrchu bude pátrat po stopách života.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám