Hlavní obsah

Ke zvolení rektora Jihočeské univerzity opět nedošlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Akademický senát Jihočeské univerzity v úterní opakované volbě nového rektora nevybral. Ani jeden ze tří kandidátů nezískal nadpoloviční počet ze 40 hlasů. O funkci usilovali současný rektor Libor Grubhoffer, ředitel českobudějovického historického ústavu Václav Bůžek a Dalibor Štys z Fakulty rybářství a ochrany vod.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Kandidát na rektora Dalibor Štys byl v letech 2013-2014 ministrem školství.

Článek

Senátoři už rektora vybírali v prosinci v první volbě a ani jeden z tehdejších dvou kandidátů nezískal nadpoloviční většinu hlasů. „Nepamatuji, že by univerzita zažila takhle těsný souboj při rektorské volbě,” řekl předseda akademického senátu Ondřej Doskočil.

Tentokrát se výsledky tří volebních kol překvapivě lišily. Nelze říct, kdo z kandidátů byl nejblíže zvolení. Libor Grubhoffer získal v prvním kole 20 hlasů, Václav Bůžek 17, Dalibor Štys dva hlasy. Jeden ze senátorů kandidáta neoznačil.

Výsledky se lišily

Následovalo druhé kolo, do kterého již nepostoupil Dalibor Štys. Ve druhém kole Bůžek získal na svou stranu 20 senátorů, Grubhoffer 18 a dva hlasovací lístky zůstaly neoznačené. Ve třetím kole nehlasovali pro žádného z kandidátů dva senátoři. Grubhoffer získal 19 hlasů, Bůžek také.

„Nechápu, jak se může za pět minut při jedné volbě názor akademického senátora úplně otočit. V jednom kole volit jednoho kandidáta a v dalším kole toho druhého,” uvedl Štys s tím, že sám je svým výsledkem mile překvapený.

Štys by nikoho ze svých soupeřů nedoporučil

„Představil jsem radikální, převratný program pro rozvoj a fungování univerzity. Věřím, že se mých myšlenek někdo chopí a budu inspirovat další kandidáty a rektory. A dostane naši univerzitu na úroveň třeba těch rakouských,” uvedl Štys. Svou další účast v rektorské volbě vyloučil. Ani jednoho ze svých soupeřů by do funkce rektora nepodpořil, řekl.

Podle tiskové mluvčí Jihočeské univerzity Dagmar Dvořákové se Bůžek ani Grubhoffer nechtějí k výsledkům volby vyjadřovat. Těžko říct, jestli se dalšího kola rektorské volby zúčastní, dodala.

Své návrhy na rektora nyní mohou podávat členové akademické obce do 18. ledna. Seznam kandidátů bude zveřejněn 25. ledna a 3. února se kandidáti představí veřejnosti.

„Osmého února nás pak čeká třetí rektorská volba. Pokud nebude nikdo zvolen, následuje další kolo,” uvedl Doskočil.

V případě nezvolení povede školu pověřená osoba

„Volili jsme co nejbližší termín, abychom zvolili rektora ještě ve zkouškovém období. Věřím, že bychom do konce března zvládli ještě jednu volbu. Snad ji nebudeme potřebovat,” dodal.

Mandát současného rektora skončí 31. března. Pokud do té doby nevybere akademický senát vhodného rektora, povede univerzitu pověřená osoba s omezenými pravomocemi. Grubhoffer je v čele Jihočeské univerzity od roku 2012. Bůžek byl rektorem v letech 2004 až 2011. Štys s touto pozicí zkušenosti nemá, ale v roce 2013 byl členem Rusnokovy úřednické vlády.

V první rektorské volbě usiloval o funkci Grubhofer a proti němu stál děkan zemědělské fakulty Miloslav Šoch. Akademický senát Jihočeské univerzity má 40 členů. Zasedají v něm zástupci všech osmi fakult univerzity z řad učitelů i studentů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám