Hlavní obsah

Na odborných školách už by neměly být potíže s chemickými pokusy

Praha

Chemické pokusy na středních odborných školách a učilištích by se měly brzy znovu provádět bez problémů. V pondělí bude vláda projednávat novelu nařízení k Zákoníku práce. Jak uvedla ministryně školství Kateřina Valachová, vrátí se tak výjimka pro nezletilé žáky, která umožní, aby mohli pracovat s většinou chemických látek.

Článek

Od začátku ledna školám situaci výrazně zkomplikovala novela zákona o veřejném zdraví, jež nezletilým žákům zakazuje pracovat s většinou chemikálií nebo kahany, které se používají při cvičeních v laboratořích. Z prováděcí vyhlášky totiž zmizel odstavec s výjimkou pro mladistvé připravující se na budoucí povolání, protože tam podle ministerstva zdravotnictví nepatřil.

Po neúspěšných jednáních s ministerstvem zdravotnictví chtěl resort školství problém řešit novelou školského zákona, ale v zájmu rychlejší nápravy situace nakonec sáhl k cestě novely nařízení vlády k Zákoníku práce. Tam bude upraveno všechno, co novela zákona o ochraně veřejného zdraví zrušila.

Mezitím již skončilo zkrácené vnější připomínkové řízení a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ve středu ministryni slíbil, že tento předpis zařadí na pondělní jednání kabinetu.

„V pondělí by vláda měla o této novele hlasovat. Věřím, že budu mít podporu kolegů na vládě, a tím pádem vlastně v řádech dnů by nám měl odpadnout tento problém,” řekla Valachová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám