Hlavní obsah

Deset měst včetně Prahy nesouhlasí se spádovými obvody u školek

– Liberec

Proti vymezování spádových obvodů, které garantují lokální příslušnost dítěte k mateřské škole, je podle libereckého magistrátu deset měst včetně Prahy. Města se na návrh Liberce sdružila do neformální koalice za jejich zrušení, jak uvedl mluvčí magistrátu Jan Král. Ministerstvo školství chce do začátku ledna zapracovat připomínky.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ve sporu jde o novelu školského zákona, která kromě povinného předškolního vzdělávání v posledním roce docházky do mateřské školy předpokládá i vznik spádových obvodů, jež garantují lokální příslušnost dítěte ke škole. Zatím však jde o záměr, který by se uskutečnil jen v případě přijetí novely školského zákona v navrhované podobě.

Spádové obvody nechtějí povinně

„Cílem je dosáhnout změny neakceptovatelných paragrafů buď přímo u ministerstva školství, nebo v Poslanecké sněmovně,” uvedl Král. Koalice požaduje buď úplné vypuštění spádových obvodů pro MŠ z novely zákona, nebo jejich ustavení jen jako dobrovolných.

Liberec obeslal s žádostí o podporu všech 26 statutárních měst, do koalice se přidaly Olomouc, Hradec Králové, Teplice, Zlín, Most, Jablonec nad Nisou, Karlovy Vary, Frýdek-Místek a Praha. Zapojení hlavního města považuje náměstek libereckého primátora pro školství Ivan Langr (Změna pro Liberec) za klíčové.

„Celkem totiž koalice už pokrývá aglomeraci s takřka dvěma milióny obyvatel. Průvodní dopis i odpovědi z měst jsem již zaslal na ministerstvo, jehož vedení jsem to minulý týden avizoval,” řekl Langr. Ministerstvo školství si podle něj do začátku ledna vzalo čas na zapracování připomínek.

U mateřských škol je to jiné než u základních

Langr dodal, že Liberec se s ostatními městy v koalici shoduje v tom, že spádové obvody MŠ jsou rizikové a narušují dosavadní systém předškolního vzdělávání. Podle něj mají spádové oblasti logiku u základních škol.

„U výběru mateřské školy ale fungují jiné principy - blízkost zaměstnání rodičů, pestrost vzdělávacích programů, rodinná atmosféra. Povinné spády ale dosavadní svobodnou rodičovskou volbu školy omezí, mohou destruovat i malá rodinná zařízení,” řekl Langr.

Zapomnělo se na města

Pokud by spádové obvody byly povinné, Liberec by musel školky administrativně sloučit do větších celků, což už nyní vyvolává velké obavy u rodičů i pracovníků školek. „Často se nyní potýkám s tím, že mi lidé volají a píšou ohledně tohoto připravovaného záměru,” uvedl nedávno liberecký primátor Tibor Batthyány (ANO).

Ve stotisícovém městě převažují malé rodinné školky se dvěma či třemi třídami, z 31 jich je takových 16. Síť školek je navíc po městě rozmístěna velmi nepravidelně. Třeba v Radčicích nemají ani jednu, naopak v okolí Husovy ulice jich je pět.

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) při návštěvě Liberce na konci listopadu uvedla, že vytvoření spádových obvodů podporují menší obce a města členěná na obvody. „Nicméně se ukazuje, že se trochu zapomnělo na města, která takto členěna nejsou,” řekla tehdy. „Jsem ráda, že se na to upozornilo. Tuto záležitost vezmu v potaz," dodala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám