Hlavní obsah

Ministerstvo školství chce, aby žáci mohli cvičit v laboratořích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo školství chce vyřešit problémy s praktickou výukou chemie na středních odborných školách a učilištích. Zajistit by to podle ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) mělo nařízení vlády, které umožní žákům nadále pracovat v laboratořích. Problémy přinesla novela zákona o veřejném zdraví, jež nezletilým žákům od začátku příštího roku zakazuje pracovat s většinou chemikálií nebo kahany.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kateřina Valachová

Článek

Ministryně Valachová chtěla věc nejprve řešit skrze novelu školského zákona, která je nyní ve Sněmovně.

„S ohledem na to, že problémy nastanou už od 1. ledna, začíná panovat neklid. A z tohoto důvodu jsem avizovala, že jsem nalezla jiné, legislativně rychlejší řešení," uvedla ministryně.

Určitý výpadek praktik přesto bude

Její návrh počítá s tím, že vláda na svém prvním lednovém zasedání schválí nařízení, které práci v laboratořích znovu umožní. I tak budou žáci nějakou dobu bez praktik.

„Určitý výpadek tam bude, ale usiluji o to, aby byla nejpozději do konce ledna situace vyřešena," konstatovala Valachová.

V novele zákona o veřejném zdraví z prováděcí vyhlášky zmizel odstavec s výjimkou pro mladistvé připravující se na budoucí povolání, což ohrožuje praktickou výuku chemie.

„Ve druhém ročníku nebudeme schopni odučit praktika z organické chemie. Nejde však jen o chemické obory, ale rovněž o obory zdravotnické, stavebníky, kteří mají lepidla, truhláře, automechaniky,” prohlásil nedávno o dopadech změny předseda Asociace středních průmyslových škol ČR Jiří Zajíček.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám