Hlavní obsah

Elektronický zápis v Brně zjistí, zda rodiče hlásí děti do školy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Brno zavede od ledna 2016 do všech svých základních škol elektronický zápis. Díky němu se podaří zjistit, zda rodiče hlásí děti do školy, uvedla náměstkyně primátora Klára Liptáková (KDU-ČSL). V minulosti se kontrolovalo obtížně, jestli všechny dětí chodí do školy. Díky zápisu však bude jednodušší orientace pro rodiče, školy i město. Rodiče nemusejí potřebné údaje vyplňovat až u zápisu, nicméně elektronický zápis je dobrovolný.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Rodiče si mohou veškeré údaje nachystat už doma díky webové aplikaci. Přihlášky lze posílat od ledna, aplikace ale funguje už v prosinci, aby se s ní rodiče mohli seznámit.

Neodpadá povinnost přivést dítě osobně

V Brně funguje elektronický zápis ve všech 29 městských částech už pro mateřské školy. Podle magistrátu se osvědčil, a proto ho zavádí i pro školy. Rozdíl je v tom, že zatímco u mateřských škol rodiče zapíšou dítě přes internet a na osobní schůzku s ním nemusí, u základní školy si na internetu vyplní všechny potřebné formuláře, které už budou pro osobní účast nachystané. Elektronický zápis je možnost, nikoli povinnost.

„U elektronické možnosti zápisu do základních škol neodpadá povinnost dítě přivést osobně. Ve všem bude ale přehled, který dosud nebyl. Dříve jsme nebyli schopní zjistit, jestli všechny děti chodí do školy,” uvedla Liptáková. Město tak bude spolupracovat s orgánem sociálně-právní ochrany dětí v případech, v nichž rodiče děti ke školní docházce nepřihlásí.

Už by nemělo hrozit neotevření třídy

Další problémy dříve vznikaly, když rodiče hlásili děti do více škol, avšak reálně nastoupilo do jedné.

„Škola počítala například s 20 žáčky, na začátku školního roku jich přišlo 12 a třídu nebylo možné otevřít. Tyto problémy by měl elektronický zápis vyřešit,” dodala Liptáková.

Kdo nebude chtít vyplňovat žádost přes internet, vyplní si ji až na místě. I tito lidé však budou v elektronické evidenci, která zahrne všechny děti ve školách.

V Brně je přes 60 základních škol, které navštěvuje skoro 29 tisíc školáků. V nynějším školním roce školy přijaly zhruba 3800 prvňáků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám