Hlavní obsah

Cenu na Dětském činu roku dostali žáci za záchranu života či dokument o bezdomovcích

Praha

V soutěži Dětský čin roku se dočkali ocenění tři školačky a čtyři školáci. Nejmladšímu vítězi je osm let, nejstaršímu 13. Speciální ocenění získali mimo jiné dva žáci, kteří natočili krátký dokument o bezdomovectví, jak uvedla mluvčí pořádajícího nadačního fondu Dětský čin roku Zuzana Chmelíková. Cena se uděluje v sedmi kategoriích, letos se konal jedenáctý ročník.

Foto: Dětský čin roku

Snímek z vyhlášení soutěže Dětský čin roku

Článek

„Příběhy dětí, které se do Dětského činu roku přihlásí, jsou každý rok jedinečné. Všechny však spojuje odvaha a odhodlání pomáhat,” uvedla předsedkyně fondu Markéta Minaříková.

Pořadatelé soutěže dostali letos 650 příběhů o dobrých skutcích dětí. O vítězi v sedmi kategoriích, mezi něž patří záchrana lidského života, pomoc ostatním, kolektivní pomoc, pomoc přírodě, dobrý nápad, pomoc na netu a pomoc starším lidem, rozhodovalo internetové hlasování na stránkách www.detskycinroku.cz.

Cena se udílela pak i ve třech speciálních kategoriích. Výherci získali pro svou školu 10 tisíc korun na pořízení pomůcek.

Záchrana života i pomoc sousedce

Cenu za záchranu života dostal třináctiletý Adam Zezulka z trutnovské Základní školy V Domcích. Když spolužačka dostala ve školní šatně epileptický záchvat, rychle s kamarádkami zavolal učitelku, přivolali zdravotníky a s nimi se o nemocnou postarali.

Dvanáctiletý Matyáš Kolek ze školy Bohumínská v Ostravě získal cenu pro svého bratra Filipa. Ten pomohl zraněnému, i když zrovna jel cyklistický závod, a připravil se tak o šanci na vítězství.

Cena za pomoc starším lidem připadla třináctileté Karolíně Vosecké z kolínské školy Mnichovická, která pravidelně na chatě navštěvuje osamělou sousedku a pomáhá jí v domácnosti.

Ocenění za kolektivní pomoc si vysloužil osmiletý Tomáš Soldán z prostějovské základní školy. S kamarády zjišťoval od seniorů, jakou měli oblíbenou hračku. Ze snímků, obrázků a příběhů pak školáci sestavili sborník, který při křtu seniorům předali.

Hračky pro ohrožené děti

V kategorii Pomoc přírodě uspěl třináctiletý Kryštof Kratochvíl ze školy Mnichovická v Kolíně. V horkém létě se svým dědečkem vybudoval u chaty jezírko, díky němuž ryby a žáby z nedalekého vysychajícího potůčku vedra přežily.

Cenu za dobrý nápad má dvanáctiletá Tereza Grygarová ze školy Bohunická v Ostravě, která své nepoužívané hračky či pastelky věnovala sociálním pracovníkům pro ohrožené děti.

V kategorii Pomoc na netu zabodovala dvanáctiletá Karolína Našincová z českobudějovické školy J. Š. Baara. Jako začínající youtuberka natočila videa o pomoci druhým a o ochraně před šikanou.

Speciální ocenění dostali čtrnáctiletý Jakub Juřica a patnáctiletý Lukáš Vacek ze ZŠ Brno. V celoročním projektu vytvořili krátký dokument o bezdomovectví. Čtrnáctiletá Hana Limbergová z Gymnázia Budějovická by zas do škol zavedla předmět realizace dobrého nápadu. Základní škola při Fakultní nemocnici Brno má cenu za to, že se do soutěže zapojuje každoročně a její žáci posílají příběhy o dětské pomoci.

Reklama

Související témata:

Související články

Soutěž o nejlepší školní web inspiruje

Na prvním ročníku soutěže školních webů sCOOL web 2015 vybrala odborná porota v každé ze tří kategorií vítěze. Hlasovalo se také o Cenu veřejnosti. Školy se...

Výběr článků

Načítám