Hlavní obsah

Ministerstvo školství udělilo ocenění za vědu a výzkum

– Praha

Ceny ministerstva školství za vědu získaly Alice Valkárová, která se věnuje částicové fyzice, a Jana Hajšlová, odbornice na analýzu potravin a přírodních produktů. Další čtyři vědci se dočkali ocenění za mimořádné výsledky výzkumu. Cenu získali také úspěšní studenti vysokých škol. Slavnostní ceremoniál za účasti ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) se uskutečnil v úterý v Senátu.

Foto: MŠMT

Ocenění vědci a studenti s ministryní školství Kateřinou Valachovou

Článek

Místopředsedkyně České fyzikální společnosti Alice Valkárová získala Cenu Milady Paulové, která se od roku 2009 uděluje vědkyni za celoživotní přínos vědě a rozvoji oboru. Každý rok je zaměřena na jinou výzkumnou oblast, letos to byla fyzika.

Cenu Milady Paulové uděluje ministerstvo ve spolupráci s Národním kontaktním centrem - ženy a věda při Sociologickém ústavu Akademie věd.

„Ženy mají tendenci nikam se netlačit, aby to nevypadalo divně, že jsou moc ctižádostivé, nejspíše to nemají ani v povaze. Je ale faktem, že když je někdo postrčí, pak dělají svoji práci velmi dobře, často mnohem lépe než jejich mužští kolegové,” uvedla v tiskové zprávě této instituce Valkárová.

Zkoumání zdravotní nezávadnosti potravin

Vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy na Fakultě potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze Jana Hajšlová získala Cenu Františka Běhounka. Tou jsou od roku 2012 odměňováni vědci a vědkyně, kteří se významně zasadili o propagaci a popularizaci vědy a šíření dobrého jména České republiky v evropském kontextu. Letošní laureátka Hajšlová se konkrétně věnuje mimo jiné zkoumání zdravotní nezávadnosti a chemické bezpečnosti potravin.

Za mimořádné výsledky výzkumu byli oceněni tři muži a jedna žena. Miloš Marek se věnoval vývoji a pokusnému ověření matematických modelů a softwarů pro modelování určitých součástí automobilů. Petr Baldrian byl oceněn za výzkum mikroorganismů v půdním prostředí.

Jako mimořádné byly posouzeny také výsledky Jana Čermáka ve výzkumu zaměřeném na anglickou historickou lingvistiku a filologii. Zuzana Moťovská se prosadila díky výzkumu kardiovaskulárních nemocí.

Podruhé byli oceněni také vysokoškoláci a absolventi vysokých škol. Pětice studentů Fakulty strojní Českého vysokého učení technického v Praze získala ocenění za mimořádný čin. Dalších osm lidí bylo odměněno za vynikající studijní výsledky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám