Hlavní obsah

Egypt zahajuje pátrání. Objeví tajné dveře k hrobce Nefertiti?

Právo, ČTK, BBC, mcm

V hrobce „zlatého“ faraóna Tutanchamona v Údolí králů u Luxoru má ve čtvrtek začít série testů k ověření nové hypotézy o místě posledního spočinutí proslulé egyptské královny Nefertiti. Ostatky panovnice, jejíž busta dodnes fascinuje mimořádnou krásou, totiž nebyly dosud nalezeny.

Foto: Profimedia.cz

Busta královny Nefertiti v berlínském muzeu

Článek

Podle hypotézy britského archeologa Nicholase Reevese by její ostatky mohly být ukryty právě v Tutanchamonově hrobce v místnosti za tajnými dveřmi. Ministr pro egyptské starožitnosti Mamduh al-Damátí řekl podle agentury AFP, že v hrobce bude nyní probíhat celé tři dny průzkum, „zda je za jejími zdmi skutečně tajná komora“. Nedojde přitom podle něj k žádnému poškození hrobky, protože „bude použit radar a infračervené technologie“.

Výsledky pátrání budou zveřejněny v sobotu v Luxoru. První testy s využitím infračervené tomografie probíhaly v hrobce již počátkem měsíce. Mapovala se při nich teplota stěn. Podle Damátího byly zjištěny „rozdíly registrované na různých částech severní zdi“. Ty mohou ukazovat, že za omítkou je v některých místech tajný vstup do dosud skrytých místností.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Archeologové věří, že nalezli místo posledního odpočinku královny NefertitiVideo: Reuters

Tutanchamon mohl být uložen „do cizího“

Na rozdíl od Reevese však Damátí nevěří, že se podaří nalézt Nefertiti. Brit totiž spekuluje, že v době náhlé smrti Tutanchamona nebylo místo jeho posledního odpočinku ještě vybudováno. Proto prý byla otevřena hrobka Nefertiti, která byla tou dobou mrtvá již sedm let, a zesnulý panovník byl urychleně uložen do míst, která původně nebyla pro něj.

Reeves, který nyní působí na University of Arizona, se odvolává na to, že Tutanchamonova hrobka je překvapivě malá v porovnání s úložišti ostatků jiných faraónů. Vyvozuje z toho, že jde vlastně jen o předsíň většího komplexu a že za jejími stěnami jsou nejméně další dvě pohřební komory. Vstup do nich byl prý překryt omítkou, na níž je vyobrazen Tutanchamonův přechod do zásvětí.

V jedné z těchto místností by prý mohlo být tělo Nefertiti, v druhé ostatky jejího manžela, faraóna Achnatona. Tento heretický panovník nastolil v Egyptě dočasně monoteistické náboženství založené na úctě k bohu slunce Atonovi. Archeolog se odvolává na výsledky detailního zkoumání fotografií stěn. Přiznává ale, že jde jen o teorii.

Damátí soudí, že pokud se v Tutanchamonově hrobce něco najde, pak to bude místnost s tělem Kiy, další ženy panovníka Achnatona. I tak by to podle něj byl „objev století“. „Jsem si teď na 70 procent jistý, že něco najdeme,“ prohlásil ministr.

Podobu Nefertiti (1370−1330 př. n. l.) zachytila polychromovaná busta nalezená v roce 1912. Ta je nyní vystavena v Berlíně. Díky nádhernému ztvárnění získala hlavní žena faraóna Achnatona (1375−1336/1334) svou nynější proslulost. Její život byl velmi složitý: i když byla hlavní ženou panovníka a sehrála aktivní roli v prosazování Achnatonových náboženských i politických reforem, porodila jen dcery. Syn-následník se jí nenarodil, a tak její vliv podle řady badatelů zeslábl.

Možná vládla po Achnatonovi

Reeves má ale jinou teorii: moc Nefertiti prý neupadla, královna údajně nahradila Achnatona po jeho smrti na trůně. Domnívá se, že vystupovala pod mužským jménem Smenchkaré, což je jinak tajemná panovnická postava ze 14. století př. n. l., která vládla 1335−1334 př. n. l. Mohla však být i záhadnou vladařkou Neferneruaten (1334−1332 př. n. l.).

Když byl hrob Tutanchamona (1332−1323 př. n. l.) v roce 1922 nalezen jiným Britem Howardem Carterem, byl téměř neporušen a obsahoval 5000 předmětů. Reeves tvrdí, že až čtyři pětiny z nich byly vytvořeny pro někoho jiného než pro Tutanchamona. Ujišťuje, že i jeden z obrazů v hrobce ukazuje spíše Nefertiti než mladého faraóna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám