Hlavní obsah

Liberečtí senioři dohlížejí na přecházení u škol

– Liberec

Senioři dohlížejí v Liberci na bezpečné přecházení rušných silnic na sedmi místech u základních škol. Projekt trvá již půl roku a zkušenosti jsou zatím dobré, jak uvedla vedoucí odboru prevence kriminality městské policie Daniela Bušková.

Foto: Městská policie Liberec

Ilustrační foto

Článek

„Projekt umožňuje zapojení seniorů do aktivního života a také můžeme rozšířit počet přechodů, které ráno obhospodaříme,” uvedla Bušková.

Obava o bezpečnost

Takzvaných strážců přechodů z řad důchodců ale zatím není tolik, kolik by si vedení radnice přálo.

„Cíl je deset až 15 seniorů. Myslel jsem, že to půjde rychleji, ale chápu jejich obavy,” uvedl náměstek primátora Ivan Langr (Změna pro Liberec).

Senioři za hodinu práce dostávají 75 korun. Limitujícím faktorem je podle Langra nejen zdraví a nutnost dohlížet na přecházení i při nevlídném počasí, jako třeba dnes, kdy sněží, ale hlavně obava o vlastní bezpečnost. „Je tam jisté riziko, když musí vstoupit do vozovky. Je jasné, že ne všichni řidiči jsou disciplinovaní,” uvedl Langr.

Znají prostředí a školáci jejich pomoc vítají

Za výhodu naopak Langr považuje, že senioři většinou dohlížejí na přechody v místech, kde bydlí, a vědí, jaká tam je doprava. To potvrdil i šestašedesátiletý Petr Kolínský, který v pondělí u základní školy v Jabloňové ulici hlídkoval podruhé. „Zatím je to takové, jak jsem očekával,” uvedl.

Na sobě má reflexní vestu a čepici a auta zastavuje s pomocí terčíku. „Řidiči to respektují a zastavují,” dodal. Školáci pomoc seniorů vítají. „Pro nás je to dobře. Je tady celkem velký provoz,” řekl Tomáš Dittrich.

Liberec se inspiroval v zahraničí, především v anglosaském světě, kde podobné školní patroly existují desítky let a sestávají nejen ze seniorů, ale i ze studentů či učitelů. Podobný projekt funguje i ve Vsetíně a Mladé Boleslavi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám