Hlavní obsah

Masarykova univerzita začala jako první česká VŠ spolupracovat s Wikipedií

Novinky,

Jako první česká vysoká škola podepsala brněnská Masarykova univerzita memorandum o spolupráci se spolkem Wikimedia Česká republika, tuzemskou pobočkou nadace Wikimedia. Ta provozuje a pomáhá rozvíjet Wikipedii, nejrozšířenější internetovou encyklopedii. Obě strany se zavázaly na Wikipedii doplňovat a upravovat informace spojené s univerzitou. Wikimedia si od toho slibuje postupné zvyšování kvality.

Foto: Masarykova univerzita

Ilustrační foto

Článek

„Otevřený přístup k informacím patří k základním předpokladům moderního vzdělávání a je také jednou z hodnot, které Masarykova univerzita dlouhodobě zastává. Wikipedie má v této oblasti důležitou roli, a naše univerzita proto má zájem úzce spolupracovat,“ uvedl rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek.

Pro Vojtěcha Dostála, předsedu spolku Wikimedia Česká republika, je Masarykova univerzita velmi důležitým partnerem.

„S tím, jak roste počet článků na české Wikipedii, se do popředí začíná dostávat otázka kvality. Tu můžeme zvyšovat ve spolupráci s českými kulturními a vzdělávacími institucemi,“ řekl.

Školení pro studenty i zaměstnance

Masarykova univerzita už od počátku roku 2015 úzce spolupracuje s brněnskými experty na Wikipedii. Ti sestavili tým, který pracuje na doplňování informací o univerzitě do internetové encyklopedie. Zároveň začala první školení pro studenty a zaměstnance na editaci hesel na Wikipedii.

Plánuje se i zřízení kurzu na výchovu budoucích wikipedistů, tedy aktivních přispěvatelů do internetové encyklopedie. Vysokoškoláci navíc již v rámci projektu Studenti píší Wikipedii v řadě předmětů pracují na vytváření hesel ze svého oboru.

„Wikipedie mimo jiné umožňuje předávání informací od expertů – například studentů, absolventů či zaměstnanců Masarykovy univerzity – čtenářům z řad veřejnosti,“ vysvětluje Vojtěch Dostál. Spolupráce je proto podle něj logická.

„Univerzity jsou totiž s Wikipedií na jedné lodi šiřitelů vzdělání,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám