Hlavní obsah

Rodičovské organizace nesouhlasí s povinným rokem školky

– Praha

Fórum rodičů a další spolky jsou proti plánovanému povinnému poslednímu roku předškolního vzdělávání. Místo jeho zavedení, které se plánuje na rok 2017, navrhují zaměřit se například na podporu rodičů, kteří mají potíže se zajišťováním péče o dítě. Povinná MŠ pro všechny děti podle otevřeného dopisu snižuje prostor pro volbu rodičů, jakou výchovu považují pro své dítě za dobrou.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

O otevřeném dopise, který do středečního poledne na webu podepsalo asi 1700 lidí, informovala Hana Chalušová z Fóra rodičů. Dopis podporují také Výbor na obranu rodičovských práv, Iniciativa rodičů Neškoláci, Síť mateřských center nebo Centrum pro demokratické učení.

Organizace považují vládní návrh za rizikový zásah do vzdělávacího systému. Snahu vlády zajistit rovné šance na kvalitní vzdělání všem dětem oceňují, ale tento způsob podle nich znamená navýšení povinností pro všechny rodiče a zvýšení nároků na děti ze strany institucí.

Školky prý málo podporují úlohu rodiny

Běžné mateřské školy podle autorů dopisu málo podporují vzdělávací roli rodiny, spíše připravují pro dítě program bez větší spolupráce s rodiči. Také proto vznikají různé alternativy, jako jsou například lesní nebo komunitní školy. Vzhledem k tomu, že nejsou zařazeny v rejstříku, mohou být touto novelou školského zákona omezeny.

Autorům otevřeného dopisu se také nelíbí, jaké podmínky jsou navrženy pro možnost domácího vzdělávání. Znamená totiž mimo jiné povinnost prokazovat standardy, o nichž se s rodiči nediskutuje. Ke vzdělávání doma by rodiče potřebovali povolení od ředitele mateřské školy a dítě by do této MŠ docházelo na pravidelné ověřování, zda se adekvátně rozvíjí.

Jako alternativu navrhují autoři u potřebných rodin podpořit alternativní a moderní formy sociální a komunitní práce. „Každý rodič může být dobrým rodičem, pokud dostane adekvátní formu pomoci a poradenství,” uvedli.

Ministryně chce snížení odkladů pro nástup na ZŠ

Chtějí dále zvýšit kvalitu všech veřejných MŠ, mimo jiné jejich otevřenost vůči rodině a komunitě, zajistit rovné postavení alternativních forem předškolní péče a vzdělávání a zaměřit se obecně na podporu rodiny a rodinné výchovy.

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) si od povinného roku v mateřské škole slibuje snížení počtu odkladů pro nástup do základní školy, které se týkají zhruba každého čtvrtého předškoláka, lepší adaptaci dětí při přechodu na základní školu a také zmírnění sociálních rozdílů mezi dětmi. Poslanci v prvním čtení vládní návrh podpořili.

Zahrnovalo by to nejen znevýhodněné děti

Podle případové studie aktuálně mateřské školy navštěvuje 92 procent pětiletých dětí, kterých je celkem v populaci 110 tisíc. Mimo MŠ tak zůstává zhruba 9000 pětiletých, z nichž je podle analýz a kvalifikovaných odhadů 1500 až 2000 sociálně znevýhodněných.

Tato studie nepovažuje povinné předškolní vzdělávání pro všechny za optimální řešení. Poukazuje mimo jiné na skutečnost, že by zahrnulo mnohem více dětí než ty sociálně znevýhodněné, na které je zacíleno. Kvůli tomu by byly náklady nepřiměřeně vysoké a nemusely by mít kýžený efekt.

Reklama

Související články

Předškolním dětem škodí organizované hry

Předškolním dětem chybí volná hra bez zapojování dospělých. Na konferenci o přínosu vzdělávání v přírodě to prohlásila odbornice z Pedagogické fakulty...

Výběr článků

Načítám