Hlavní obsah

Sonda odhalila na Plutu dva kryovulkány

Na trpasličí planetě Pluto se nacházejí nejméně dva tzv. kryovulkány. Odhalila je sonda New Horizons, která kolem tělesa v červenci proletěla. Kryovulkány jsou pozůstatky po sopečné erupci, která však na rozdíl od zemského magmatu chrlí chladnou hmotu, nejčastěji led, dusík nebo metan.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nové snímky odhalily na Plutu kryovulkányVideo: Reuters

 
Článek

Dva tyto útvary na Plutu jsou vysoké několik kilometrů a v průměru mají několik desítek kilometrů. Oba mají ve svém středu výraznou prohlubeň.

Na setkání astronomů v USA bylo zveřejněno přes 50 poznatků, které vyplynuly z fotografií pořízených sondou New Horizons.

“Pokud se to potvrdí, zjistíme, jak se led chová poté, co byl vyvržen a v jaké formě se nachází,” řekl Oliver White s agentury NASA.

Vědci předpokládají, že se více dozvědí z dalších snímků. Sonda zatím poslala jen 20 procent materiálu, který při průletu kolem Pluta pořídila.

Pokud se existence kryovulkánů potvrdí, budou to vědci považovat za nečekané zjištění. Podobné útvary byly sice zjištěny už na několika tělesech ve Sluneční soustavě, nikdy však nešlo o útvary, které výrazně formovaly krajinu. Kryovulkány se nacházejí například na Saturnově měsíci Titan či Europa.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Plutu je modré nebe a led

První barevné snímky Pluta, které pořídla sonda New Horizons, ukázaly, že opar zjištěný nad povrchem tělesa minulý týden je namodralý. Sonda také našla na...

Výběr článků

Načítám