Hlavní obsah

Slezská univerzita prodává svůj areál v Krnově. Chce investovat do svých fakult

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení Slezské univerzity se rozhodlo, že prodá v dražbě areál bývalého textilního učiliště v Krnově na Bruntálsku. Ten škola mimo jiné v minulosti využívala jako koleje, menzu, univerzitní Centrum celoživotního vzdělávání i jako školicí středisko pro státní správu.

Foto: archiv Naxos

Krnovský areál Slezské univerzity

Článek

Areál však již univerzita nepotřebuje, protože své vzdělávací aktivity přemístila z Krnova do Opavy, kde má sídlo, a do Karviné. Právo o tom informovala mluvčí SU Karin Martínková.

Univerzita již areál nepotřebuje

„Krnovský areál s budovami a pozemky jsme získali v roce 1999 od ministerstva školství. Zpočátku jsme ho využívali pro ubytování a stravování studentů, pak v něm fungovalo Centrum celoživotního vzdělávání a školicí středisko pro státní správu. Nikdy v areálu neprobíhala výuka studentů,“ uvedla mluvčí SU s tím, že pro školicí středisko státní správy pak univerzita nezískala akreditaci.

„A Centrum celoživotního vzdělávání jsme přesunuli do Opavy. Tento areál je pro nás proto nyní zcela nepotřebný a jeho provoz školu finančně zatěžuje,“ vysvětlila Martinková.

Ministerstvo školství areál zpět nechce

Mluvčí upozornila, že předtím, než univerzita dala krnovský areál do dražby, tak ho nabídla zpět ministerstvu školství. „Ale neměli o něj zájem. Proto se škola rozhodla pro veřejnou aukci,“ líčila dále mluvčí SU.

Získané peníze z dražby by ráda univerzita použila na své projekty. „Konkrétní představu ještě škola nemá, ale půjde o projekty, které pomohou rozvíjet naše fakulty v Opavě a Karviné a zvýší úroveň vzdělávání,“ doplnila Martinková.

První zájemci jsou z oborů vědy a výzkumu

Krnovský areál se v dražbě bude prodávat 15. prosince v Ostravě. Jeho vyvolávací cena je podle zástupkyně dražební společnosti Jany Bryndové stanovena na 7,5 miliónu korun.

„Součástí areálu je komplex tří propojených budov a rozsáhlé pozemky o výměře více než 13 300 metrů čtverečních. Díky nim lze objekt případně rozšířit. Objevili se již první zájemci z oborů vědy, výzkumu a farmacie. A pokud koupí areál například investor zabývající se vědeckým výzkumem, zvýší se tím význam Krnova a znamenalo by to i nová pracovní místa v regionu,“ upozornil Miroslav Sinér, šéf dražební společnosti Naxos, která má dražbu na starosti.

Slezská univerzita je jedinou českou vysokou školou, která vznikla po roce 1989 takzvaně na „zelené louce“, tedy bez možnosti navázat na existenci nějaké předcházející fakulty. V současnosti na ní studuje kolem šesti tisíc studentů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám