Hlavní obsah

Pro děti do třetí třídy ZŠ má být stravování zdarma

Praha

Jako součást připravované školské reformy chce ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) prosadit školní stravování zdarma pro všechny děti od předškoláků do třetí třídy základní školy. Přesné náklady na reformu financování, včetně případného školního stravování zdarma, zatím nejsou vyčísleny. Měly by se pohybovat v řádech miliard korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Jako součást bezplatného vzdělávání chce ministryně navrhnout školní stravování zdarma alespoň v povinném posledním ročníku mateřské školy a prvních třech letech školní docházky.

„Chceme vést debatu ještě na podzim, co je to minimum,” řekla.

Konzervativci jsou prý nápadem zděšeni

Adresné programy určené jen vybraným skupinám rodin podle ní vyvolávají nevoli většiny a vnáší nerovnost mezi jednotlivé skupiny lidí.

Plošné hrazení obědů považuje za transparentní řešení, uvědomuje si ale, že jeho prosazení zejména při debatách s opozicí nemusí být snadné.

„Konzervativce tato představa děsí,” poznamenala.

Stravovací a sociální návyky

Síť školních jídelen by se podle Valachové měla mnohem víc využívat k vytváření stravovacích návyků dětí, které odpovídají zdravému životnímu stylu.

Náměstek Stanislav Štech doplnil, že školní jídelna je také významným místem socializace.

„Děti se setkávají spolu. Nezáleží na tom, jestli jedno z nich jí dvakrát týdně v luxusní restauraci a pro druhé je to jediné teplé jídlo za den,” uvedl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám