Hlavní obsah

Nejlepší školní umělecké práce se dočkaly ocenění na Designbloku

Praha

Ocenění za nejlepší diplomovou práci na umělecké škole se zaměřením na design a návrhářství dostali v sobotu na výstavě Designblok Janina Volkmerová z Nizozemska za oblast módy a Španěl Jorge Penadés za produktový design. Nejlepší českou diplomovou prací byla vyhlášena kolekce Vnitřní prostor Michala Stracha, který absolvoval ateliér K.O.V. na Vysoké škole uměleckoprůmyslové (UMPRUM) v Praze.

Foto: Designblok

Kolekce Vnitřní prostor od Michala Stracha

Článek

Vítězové soutěže Diploma Selection, která se na Designbloku konala letos podruhé, získávají 1000 eur a možnost samostatné prezentace na příštím Designbloku.

Studenti UMPRUM byli mezi 28 finalisty zastoupeni celkem sedmkrát. Škola u příležitosti letošního 130. výročí narození má až do konce Designbloku, tedy do úterý 27. října, dny otevřených ateliérů. Lidé se tak mohou se studentskými pracemi seznámit nejen na výroční přehlídce designu, ale i přímo v místě, kde výrobky užitého umění, designu a módy vznikají.

V produktové části soutěže Diploma Selection byli ve finále ještě Slovák Jakub Pollág (SK) a Aleksandra Korbanska z Polska. Mezi módními návrháři se do nejužšího výběru dostali jen samí krajané vítězné autorky, Karim Adduchi, Carlota Barerová a jedna z hlavních hvězd letošního Designbloku Nikki Duijstová.

Tématem je svoboda

Pořadatelé o Nikki Duijstové mluví jako o nastupující hvězdě, v Praze představila svou kolekci, s níž zvítězila v prestižní domácí soutěži Lichting. Ve své kolekci As We Seek Our Face si pohrává s podobou anonymity v současném světě sociálních médií a přístupem k vlastní identitě. Pořadatelé si ji vybrali i proto, že se toto téma shoduje s tématem letošního Designbloku, kterým je Svoboda.

Diplomanti své práce v sobotu odpoledne představili v Průmyslovém paláci, kde letos Designblok sídlí, před mezinárodní porotou složenou z evropských kurátorů, galeristů a novinářů.

Hlavním hostem módní sekce Designbloku byla letos Irina Dzhusová, módní návrhářka původem z Ukrajiny. Představila svou kolekci Totalitarium inspirovanou totalitními režimy.

Artefakty z produktové části soutěže budou moci návštěvníci Designbloku ještě vidět v prostorách Openstudia v Průmyslovém paláci. Uvidí vítěznou Strachovu hravou kolekci, osobní tetovací stroj Jakuba Pollága, absolventa londýnské Royal College of Art, nebo kolekci bot, které se samy rozpadnou, od designérky Elišky Kuchtové.

Reklama

Související témata:

Související články

Designblok učí lidi mít dobrý vkus

Sedmnáctý ročník přehlídky designu a umění Designblok 15, který potrvá do 27. října, je věnován svobodě. Ta je základem jakékoli lidské kreativity. Aby totiž...

Výběr článků

Načítám