Hlavní obsah

Evropské ženy spí dvakrát hůř než muži

Novinky, sia

Rozsáhlá studie kvality spánku mezi dospělými Evropany překvapila markantními rozdíly. Šedesátníci spí lépe než padesátníci, a ženy jsou na tom se spánkem dvakrát hůře než muži, bez rozdílu země původu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Průzkum ukázal, že bez ohledu na národnost, je u žen dvakrát vyšší pravděpodobnost poruch spánku. Kromě toho, v zásadě spí lépe osoby žijící v manželství, než rozvedení a vdovci. Totéž platí pro osoby s vyšším socio-ekonomickým statusem.

Obecně šedesátníci spí lépe, než padesátníci. To může být způsobeno tím, že šedesátníci jsou již vesměs v důchodu, a tudíž jsou méně vystaveni pracovnímu stresu.

Symptomy nespavosti trpí každý čtvrtý Čech starší 50 let.

Ukázalo se, že zatímco v Itálii  a v Dánsku trpí nespavostí 16,6 % starších lidí, tak v Polsku je to až 31,2 %. V České republice je to 25 %. Symptomy nespavosti - potíži při usínání, buzením se uprostřed noci a únavou během dne - trpí každý čtvrtý Čech starší 50 let, tvrdí studie zveřejněná ve vědeckém časopise International Journal of Public Health.

Kulturní odlišnosti 

Výzkumníci v rámci Průzkumu o zdraví, stárnutí a odchodu do důchodu v Evropě vyhodnotili informace od  54 722 osob ve věku 50 a více let, pocházejících ze 16 různých zemí. Cílem bylo zjistit, do jaké míry byli tito lidé postiženi poruchami spánku a zda je možné tyto poruchy dát do souvislosti s jejich rodinným stavem a socio-ekonomickým postavením.

Badatelé na druhou stranu připustili, že velké rozdíly můžou být dány kulturní odlišností a tím, jak jsou „potíže se spánkem“ interpretovány, jak lidé subjektivně posuzují svůj spánek.

Reklama

Výběr článků

Načítám