Hlavní obsah

ČVUT musí zaplatit pokutu 150 tisíc korun

– Brno

České vysoké učení technické v Praze (ČVUT) obdrželo od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 150 tisíc korun. Chybovalo v tendru na dodávku vědeckých přístrojů za více než tři milióny korun. Firmy se nemohly o zakázku ucházet dostatečně dlouhou dobu. Pokuta je pravomocná, škola se proti ní neodvolala.

Článek

Univerzita změnila zadávací podmínky. Změna byla podstatná, protože mohla rozšířit okruh firem, které by zakázku splnily. ČVUT ale neprodloužilo lhůtu pro podání nabídek a změnu nezveřejnilo na svém webu.

Podle původních požadavků měli uchazeči kvalifikaci prokázat doložením referenční zakázky obdobného charakteru ve výši nejméně dva milióny korun. Podle upravených zadávacích podmínek se mohlo jednat o reference o více dílčích dodávkách v úhrnné hodnotě nejméně dva milióny.

„Změna tak rozšiřovala okruh potenciálních dodavatelů, kteří se mohli o zakázku ucházet. V případě úpravy zadávacích podmínek je nicméně zadavatel povinen současně přiměřeně prodloužit lhůtu pro podání žádostí o účast v zadávacím řízení nebo lhůtu pro podání nabídek, a to podle povahy provedené úpravy," uvedl Petr Rafaj, předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

To se v případě tendru ČVUT na analyzátory pro měření velikosti nanočástic nestalo. Firmy měly na podání nabídky pouze 11 dní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám