Hlavní obsah

Ministerstvo školství bude část peněz na sport posílat přímo klubům

Praha

Ministerstvo školství bude poprvé v historii část peněz na sport posílat přímo oddílům a tělovýchovným jednotám. Tyto finance již podle ministryně Kateřiny Valachové (ČSSD) nebudou rozdělovány sportovními svazy. Změny se týkají dotačního programu zaměřeného na zajištění trenérů a vybavení výhradně pro děti a mládež. V něm by se pro příští rok mělo rozdělit půl miliardy korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministerstvo školství

Článek

Ministryně proto tento program pozastavila a s novými podmínkami ho vyhlásí do konce týdne.

„Je to první krok, který má ukázat, že ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy tady není jenom na papíře, ale má svou odpovědnost ke sportovnímu prostředí, ke sportovkyním a sportovcům,” uvedla Valachová ve svém vystoupení.

Prostředky se ze svazů často do oddílů nedostanou

Zdůrazňuje to podle ní také postoj vlády, která chce podpořit zejména sportování dětí a mládeže v rámci základních článků sportu. Kritici způsobu financování sportu v minulosti poukazovali na to, že se finanční prostředky přidělené svazům přímo do oddílů mnohdy nedostanou.

V době úřadování předchůdce Valachové Marcela Chládka (ČSSD) na údajně neprůhledné financování upozorňoval mimo jiné poslanec hnutí ANO Jiří Holeček.

Desítka dotačních programů je zacílena především na děti a mládež. „Všechny sportovní organizace jsou si vědomy, že konečnými příjemci musejí být sportovní kluby a tělovýchovné jednoty, základní články sportu,” poznamenala ministryně. S výjimkou programu na trenéry a vybavení se dosud fungující principy měnit nebudou.

Podpora školního sportu

Ze státního rozpočtu se bude nadále dotovat sportovní reprezentace, talentovaná mládež, významné sportovní akce, činnost sportovních svazů, včetně jejich centrál, údržba a provoz sportovních zařízení nebo handicapovaní sportovci.

Novinkou jsou dotace na podporu školního a univerzitního sportu, včetně účasti na mezinárodních akcích a podpora projektů zaměřených na sportování veřejnosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám