Hlavní obsah

Valachová: Středním školám s neprokázanou kvalitou by mohl hrozit zánik

– České Budějovice

Střední školy by v budoucnu měly v pětiletém intervalu dokazovat svou kvalitu a potřebnost. Pokud by toto postrádaly, mohl by jim podle ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) hrozit zánik. Takový krok, kterým chce změnit systém financování regionálního školství, by podle ní zabránil tomu, aby středoškolské obory existovaly, i když jejich absolventi nenajdou uplatnění v oboru na trhu práce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně školství Kateřina Valachová

Článek

Podle návrhu by střední odborné školy a gymnázia musely nově v pravidelné periodě žádat o obnovení zápisu do rejstříku ministerstva školství.

„Takzvané přerejstříkování by mělo zajistit, abychom skutečně nastavením těch jednotlivých studijních oborů a programů nepřiváděli úspěšné absolventy do situace, kdy by nenalezli uplatnění odpovídající jejich kvalifikaci,” řekla novinářům Valachová.

Trh práce není jediným kritériem

V České republice funguje přibližně 1500 středních škol. Ministryně uvedla, že nový systém by zohledňoval obory, po jejichž úspěšném zakončení absolvent sice složitě hledá zaměstnání, ale je zase připraven pro studium na vysoké škole.

„Neznamená tedy, že by trh práce byl jediným kritériem. Musíme mít na paměti, že je třeba vzdělávat i v rámci klasické přípravy, což je případ klasických gymnázií,” uvedla Valachová.

I humanitní obory jsou perspektivní

Připomněla, že v minulosti kritika často mířila na vysoký počet humanitních oborů. Podle ní však i tento směr nelze přehlížet a hovořit o něm jako o nadbytečném.

„Humanitní neznamená jen nemoderní a staromilské. Humanitní studia se věnují také například sociální práci a tomu, že musíme být připraveni na fakt, že společnost stárne, řada seniorů je stále aktivnější a my budeme potřebovat experty i pro tyto záležitosti,” řekla Valachová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám