Hlavní obsah

Studenti ze zahraničí přinášejí státu miliardu ročně

Praha

Zahraniční studenti na českých vysokých školách přinášejí do státního rozpočtu asi miliardu korun ročně. Částka vybraná na dani z přidané hodnoty vyplývá z odhadů uvedených v analýze projektu Kredo, zajišťovaného ministerstvem školství a financovaného z evropských dotací. Desítky tisíc zahraničních studentů mohly za svůj pobyt v loňském roce utratit kolem 4,5 miliardy korun.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

V roce 2014 na tuzemských veřejných vysokých školách studovalo 35 663 zahraničních studentů, kteří chtějí v Česku získat diplom. Pro soukromé školy tento údaj není k dispozici.

Dalších 11 500 lidí přijelo na tuzemské soukromé i veřejné vysoké školy na výměnné pobyty, průměrně v ČR strávili asi půl roku.

Čeští studenti by měli absolvovat některé odborné předměty v cizím jazyce, což jim ulehčí případný zahraniční studijní pobyt. Je to cesta ke zlepšení jazykových kompetencí absolventů bez toho, aby vysoké školy suplovaly roli jazykovek.

Průměrné výdaje českého vysokoškoláka se podle publikovaných výzkumů pohybují mezi 5000 a 15 000 korunami měsíčně. Tyto výdaje zahrnují bydlení, jídlo, cestování, výdaje na kulturu a volný čas i náklady na oblečení a hygienické prostředky. Autoři analýzy ve svých propočtech předpokládají, že u studentů z ciziny se výdaje příliš lišit nebudou. Odhadovaná miliarda korun do státního rozpočtu vychází z průměrné částky.

Zahraničních studentů je malé procento

Odborníci, kteří se v rámci projektu věnovali internacionalizaci českého vysokého školství, upozorňují na poměrně malé zastoupení zahraničních studentů na českých VŠ. Studentů z ciziny je pouze devět procent, z čehož polovinu ještě tvoří Slováci. Analýza dokazuje, že přitáhnout více cizinců na tuzemské univerzity je také v ekonomickém zájmu České republiky.

Působení českých vysokých škol na mezinárodním poli neznamená jen snahu o zvýšení atraktivity českých vysokých škol pro zahraniční studenty. Bez mezinárodních týmů není možné provádět kvalitní výzkum, připomněla na čtvrteční konferenci věnované závěrům projektu Dagmar Škodová Parmová.

Navíc by měli i čeští studenti při studiu absolvovat některé odborné předměty v cizím jazyce, což jim pak ulehčí případný zahraniční studijní pobyt. Je to také cesta ke zlepšení jazykových kompetencí absolventů bez toho, aby vysoké školy suplovaly roli jazykových škol. Obecně by měli mít studenti ještě více možností k vycestování do zahraničí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám