Hlavní obsah

Ochrnutý muž začal chodit, když mu voperovali do mozku speciální přístroj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles

Lékaři poprvé v historii umožnili chodit paralyzovanému člověku, aniž by k tomu potřeboval manuálně ovládané robotické končetiny. Muž, který kvůli zranění míchy ochrnul před pěti lety, ušel 3,66 metru za pomoci speciálního přístroje v mozku a elektrod na nohou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Díky unikátní technologii může ochrnutý muž opět choditVideo: University of California at Irvine, Reuters

 
Článek

„Je to důkaz, že je možné obnovit chůzi kontrolovanou mozkem i po poranění míchy,” citovala ve středu agentura Reuters Zorana Nenadiče, který výzkum na Kalifornské univerzitě vedl.

Fritz, který před lety ochrnul po havárii na motorce, má v mozku voperovaný přístroj, který rozpozná jeho vůli udělat krok. Protože ale je nervový systém poraněním páteře přerušen, vyšle algoritmus do počítače, který vyšle pokyn do elektrod umístěných na Fritzově koleni. Ty začnou nutit svaly na noze k příslušným pohybům, aby mohl udělat krok.

Při chůzi byl muž zavěšen, aby jeho oslabené nohy nemusely nést váhu těla. Muž navíc nemá v nohou žádný cit a špatným pohybem by si mohl končetinu poranit.

Samotné zkoušce předcházel velký trénink, během něhož se Fritz učil, jak myšlenkami ovlivňovat pohyb nohy, Sloužila k tomu speciální počítačová hra, kde myslí ovlivňoval chůzi postavy na obrazovce.

Lékaři upozornili, že k pomoci ochrnutým lidem, aby se mohli sami pohybovat, je ještě velmi dlouhá cesta.

Reklama

Výběr článků

Načítám