Hlavní obsah

Mladík vynalezl gel, který ihned zastavuje krvácení

Novinky, sia

Představte si, že máte hlubokou ránu, ze které prýští krev. Zdá se, že ji hned tak nic nezastaví. Poté do rány aplikujete gel a krvácení přestane za několik vteřin. Právě to umí VetiGel, polymer na bázi vodních řas, který vytvořil Američan Joe Landolina, když mu bylo teprve 17 let.

BEZ KOMENTÁŘE: Mladík vynalezl gel, který ihned zastavuje krvácení Video: Suneris

 
Článek

"Když se gel vstříkne do zraněného místa, do dvanácti vteřin vytvoří sraženinu a trvale zacelí ránu do několika minut," sdělil Landolina.

Dnes je tento 22letý vynálezce spoluzakladatelem a výkonným ředitelem biotechnologické společnosti, která gel vyrábí a plánuje jeho brzkou distribuci do veterinárních ambulancí. Využití při léčbě lidí by mělo následovat.

Jako lego

Princip, na kterém gel funguje, je překvapivě jednoduchý. Dávka gelu z řas sestává z jednotlivých polymerů. Tyto řetězce lze rozložit na ještě menší částečky „podobně jako kostky lega“.

Poté, co se gel tvořený těmito částečkami dostane do styku s poškozenou tkání, ať už otvorem v kůži, nebo ve vnitřních orgánech - v játrech, ledvinách či slezině - vytvoří okamžitě strukturu podobnou pletivu. Tím nejenže vznikne velice silné pojivo, které drží ránu uzavřenou, ale také struktura, která pomůže tělu vyprodukovat fibrin (vláknitý nerozpustný protein) na povrchu rány a zacelit ji.

Porazili i akademiky

Landolina vynalezl první verzi gelu v laboratoři svého děda, když byl ještě středoškolákem. Když pak nastoupil do prvního ročníku na Newyorské univerzitě, přihlásil se spolužákem svůj vynález do soutěže. A navzdory tomu, že soupeřili s postgraduálními studenty i akademiky, získali překvapivě druhé místo.

Landolina a jeho obchodní partner Isaac Miller by po vstupu na americký trh chtěli expandovat také do Evropy a Asie. S testováním gelu na lidském těle chtějí začít, jakmile obdrží souhlas amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv.

Jak upozornil server Business Insider, mohl by gel najít v budoucnu široké uplatnění od armády po domácnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám