Hlavní obsah

Bez citu a emocí. Psychopatické znaky našli vědci už u tříletých dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Psychopatické rysy je možné zjistit už u tříletých dětí. Vyplývá to z mezinárodní studie pod vedením australských expertů, kteří sledovali, jak děti reagují na různé výrazy obličeje a na neutrální či nepříjemné obrázky, napsal australský list The Age.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vědecký tým pod vedením Univerzity Nového Jižního Walesu vyvinul diagnostický nástroj, díky němuž zjistil, že už velmi malé děti projevují bezcitné a emocí prosté reakce, které jsou spojované s psychopatií.

Studie se zúčastnilo více než 200 dětí ve věku od tří do šesti let, z nichž u deseti procent vědci zjistili bezcitné reakce, jako je nedostatek lítosti či vcítění do pocitů jiných lidí.

Podle hlavní autorky studie Evy Kimonisové diagnostický nástroj umožní zajistit časnější léčbu dětem​, jimž hrozí psychopatie. "Až dosud jsme neměli k dispozici způsob, jak tyto rysy zjistit u velmi malých dětí. Tohle je úplně první studie, která využila diagnostické nástroje uzpůsobené velmi malým dětem. A čím dříve budou tyto děti zjištěny, tím dříve bude možné jim pomoci," dodala.

Absence emocí

Ukázalo se, že mnoho malých dětí mělo problémy s rozpoznáním emocí druhých, anebo je nechaly bez povšimnutí. Například nevykazovaly známky zaujetí, když viděly jasný případ člověka v nouzi, na který by zdravá populace emočně zareagovala.

Diagnostika byla rovněž uzpůsobená tak, aby dokázala jasně odlišit děti neprojevující lítost či citové vcítění od dětí s jinými vývojovými poruchami, jako je například autismus.

Podle Kimonisové bude mít studie, která vyšla v odborném časopise Journal of Abnormal Child Psychology, významný dopad na léčbu dětí, kterým by v pozdějším životě hrozilo riziko kriminálního chování.

Klinika Parent-Child Research Clinic Univerzity Nového Jižního Walesu provozuje bezplatné programy pro rodiče s dětmi, které mají za cíl rozvíjet emocionální dovednosti malých pacientů. Tento projekt pracuje s rodiči a dětmi, aby se předešlo předepisování léků.

„Nevíme, jestli je  bezpečné předepisovat léky tak malým dětem,” řekla Kimonisová a dodala, že cílem programu je zapojit rodiče do vzdělávacích programů, které jsou osvědčené a účinné zejména pro problémové děti, napsal smh.com.au.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám