Hlavní obsah

Státní příspěvek na školní ovoce vzroste o 20 miliónů

– Praha

Státní podpora programu Ovoce a zelenina do škol čítala v uplynulých letech 40 miliónů korun. Letošní dotace od Evropské unie bude o 17 miliónů Kč nižší, a proto stát navýší příspěvek hned o 20 miliónů Kč. Celková letošní dotace programu se tak zvýší o tři milióny korun, jak uvedla mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Vladimíra Nováková.

Foto: Profimedia.cz

Program, dodávající zdarma ovoce a zeleninu na první stupně základních škol, má vytvořit u dětí správné stravovací návyky.

Článek

Loni EU poslala na program 150,5 miliónu a ČR 40 miliónů, letos jde z EU 134,2 miliónu a ČR platí 60 miliónů.

V rámci programu dostávají školáci prvního stupně základních škol zdarma ovoce, zeleninu a výrobky z nich. Do 25. září budou moci školy posílat fondu přihlášky do programu, počet přihlášených škol a žáků bude znám 20. října. Loni se do programu zapojilo 509 tisíc žáků, což bylo 96 % dětí na prvním stupni.

„Průměrný nárůst počtu dětí v jednotlivých letech máme kolem 35 tisíc. Dle odhadů by tedy pro letošní školní rok mohlo být zapojeno cca 520 až 530 tisíc dětí,” dodala mluvčí.

Snaha zachovat minimální počty dodávek

Česká strana v minulých letech přispívala 40 miliónů korun ročně. Dle mluvčího ministerstva zemědělství Hynka Jordána je důvodem růstu podpory ze strany státu zachování minimálního počtu dodávek při růstu počtu dětí zapojených do projektu a nižší podpoře z EU pro tento školní rok. Letos je podpora z EU podle něj nižší asi o půl miliónu eur ve srovnání s předešlým rokem. Povinná výše spolufinancování je 17 miliónů korun.

Vláda loni v červenci schválila nařízení, díky němuž mohou nově ovoce dostávat žáci v přípravných třídách a děti v šestém ročníku základních škol. Rozšířila se i podpora doprovodných opatření, jako jsou exkurze u pěstitelů, přednášky, ochutnávky či soutěže propagující ovoce a zeleninu.

Pouhý prostředek k likvidaci přebytků na trhu?

Opatření, které v roce 2006 navrhla Evropská unie, funguje v Česku od jara 2010. Program má vést ke zvýšení spotřeby ovoce a zeleniny, vytvořit u dětí správné stravovací návyky a bojovat proti dětské obezitě.

Někteří kritici projekt v minulosti označili za pouhý prostředek k likvidaci přebytků na trhu. Zpochybňovány byly také proklamované přínosy projektu, který se navíc může případně tříštit se školními automaty s pochutinami. S přihlášením do programu v minulosti nesouhlasilo ministerstvo financí, vláda ale pokračování české účasti v programu schválila.

Nyní se v Evropském parlamentu diskutuje o omezení projektu. České ministerstvo zemědělství je proti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám