Hlavní obsah

U Stonehenge našli další formaci kamenů, je pětkrát větší

Téměř stovku monolitů objevili pod zemí archeologové poblíž monumentu Stonehenge v jižní Anglii. Kameny, které odhalil a prozkoumal speciální radar, by podle BBC mohly představovat nejstarší zachovalý prehistorický objekt v Británii. Původně byly kameny vysoké asi 4,5 metru a jsou staré zhruba 4500 let.

BEZ KOMENTÁŘE: Vizualizace formace kamenů v Durrington WallsVideo: Ludwig Boltzmann Institut

 
Článek

Nalezení prehistorického objektu na historickém místě Durrington Walls, které leží asi 1,3 kilometru od Stonehenge, je podle výzkumníků „fantastickým štěstím“. Objekt se zatím neoficiálně nazývá „superhenge“, protože je pětkrát rozlehlejší než Stonehenge.

Z Durrington Walls měli archeologové zamotanou hlavu již delší dobu, protože jedna strana objektu je rovná, zatímco ta druhá je zakřivená. Dokonce už v roce 1810 předpokládal historik Richard Colt Hoare, že tvar místa značně změnila století zemědělství, napsal The Daily Telegraph.

„Zatím nemůžeme říct, z jakého materiálu ty kameny jsou, ale mají stejnou výšku jako ty ve Stonehenge, takže možná budou stejného druhu,“ uvedl Vince Gaffney z Univerzity v Bradfordu.

Stonehenge je obklopen více objekty

Zatímco stejně staré uskupení kamenů Stonehenge je považováno za pohřební místo z období neolitu, oblast Durrington Walls se označuje za místo, kde tehdy lidé alespoň část roku žili a věnovali se oslavám a obřadům, poznamenal britský odborný portál National Trust.

Vzácný objekt byl před archeology dobře ukrytý, ale díky moderním technologiím se nakonec našel, řekl podle BBC jeden z hlavních členů výzkumného týmu Vince Gaffney.

Půdu v okolí Stonehenge začaly v posledních letech zkoumat pomocí několika metod týmy archeologů z univerzit v Birminghamu a Bradfordu, k nimž se připojili odborníci z Vídně. Celkem zmapovali oblast o rozloze více než 12 čtverečních kilometrů, kde až do hloubky tří metrů „nahlédli“ pomocí přístrojů – magnetometru, podzemního radaru a 3D laserového scanneru.

Archeologové tak loni překvapivě zjistili, že svatyně Stonehenge nestála v krajině jako osamělý monument, ale byla obklopena nejméně 17 dalšími podobnými objekty. Při skenování půdy se odborníci dál zaměřili na nejrůznější umělé vyvýšeniny, příkopy, pohřebiště a zbytky různých staveb.

Reklama

Výběr článků

Načítám