Hlavní obsah

Žádné obrovské zásoby jídla. Kosmonauti našli nový způsob obživy

Novinky, ort

Je to námět každého druhého vesmírného sci-fi filmu. Člověk je nucen žít mimo planetu a konzumovat potraviny, které si vypěstuje přímo ve vesmíru. A přesně to vůbec poprvé zažili kosmonauti na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) – ochutnali římský salát, který sami na palubě vypěstovali.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Astronauti si pochutnali na prvním salátu vypěstovaném na ISSVideo: Reuters

 
Článek

Římský salát se tak stal vůbec prvním jídlem, které člověk vypěstoval a pozřel mimo povrch planety. Ve stavu beztíže sice byly rostliny pěstovány i v minulosti, stalo se tak však vždy pouze pro výzkumné účely a astronauti je nikdy nemohli konzumovat.

Například zmiňovaný salát se pěstoval už loni. Tehdy však všechny vzorky po sklizni posádka ISS zamrazila a poslala na zem, kde probíhaly velmi podrobné testy – vědci zkoumali, zda nemohou být potraviny z vesmíru zdraví škodlivé, například kvůli zvýšené míře mikroorganismů.

Je opravdu skvělý.
Astronaut, který ochutnal první salát vypěstovaný ve vesmíru

To se ale naštěstí nepotvrdilo, a tak mohli letos v srpnu astronauti na ISS poprvé ochutnat plodinu, kterou sami vypěstovali ve stavu beztíže. Byl to pro ně bezesporu zážitek, protože čerstvé jídlo si na palubě stanice dopřávají jen výjimečně, v podstatě pouze v případech, kdy přiletí k ISS zásobovací loď.

Salát, který byl vypěstován ve speciálním skládacím skleníku, jež se stará o závlahu a zároveň zajišťuje rostlinám světlo, si astronauti dochutili panenským olivovým olejem a balzamikovým octem. Výsledek? „Je opravdu skvělý,“ neskrýval své nadšení jeden ze tří astronautů, který měl na ISS možnost ochutnat salát. Další však podotkl, že mu „chuťově připomíná spíše rukolu“.

Foto: NASA, Reuters

Pohled na ISS

I když se může zdát, že vypěstování salátu ve vesmíru je pro průzkum naší galaxie bezvýznamné, není to tak úplně pravda. Letos v květnu musela posádka ISS řešit například nedostatek zásob.

I když tehdy šlo především o hygienické prostředky a léky, není vyloučeno, že v budoucnu by jim mohly chybět také potraviny. Pěstování by však mohlo riziko tohoto problému do značné míry eliminovat.

Možnost pěstovat potraviny ve stavu beztíže by měla navíc výrazně usnadnit putování do hlubších částí naší galaxie. Místo toho, aby na palubě zabíraly velký prostor potravinové zásoby, část z nich budou moci astronauti nahradit výrazně menšími semínky. Ty zaberou pochopitelně podstatně méně místa než potravinové zásoby.

Reklama

Výběr článků

Načítám