Hlavní obsah

Medúzy se přemnožují, jejich těla zaplavují britské pláže

Turisty především na britských plážích opět vyděsilo velké množství medúz. Nejen těch ve vodě, ale i tisíce těl mrtvých, vyplavených na pláže. Vědci upozornili, že počet těchto tvorů ve vodách opravdu roste. Upozornil na to britský list Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Medůza kořenoústka plicnatá vyplavená na pobřeží Velké Británie

Článek

Tito „želatinoví“ tvorové mají velkou schopnost adaptovat se na zhoršené životní prostředí. Nevadí jim menší množství kyslíku ve vodě, rozvíjejí se a pobřeží jim poskytuje stále více bezpečných míst, kde se mohou reprodukovat.

“Mají jedinečný reprodukční cyklus, tolerují drsné podmínky, a pokud jsou dobré, množí se o to rychleji. Takže změny klimatu nebo nadměrný rybolov pro ně otvírají netušené možnosti, které využívají,“ řekl mořský biolog Lucas Brötz z University of British Columbia v kanadském Vancouveru. Výzkumem medúz se dlouhodobě zabývá.

Doplnil, že to neznamená, že tyto změny jsou příznivé pro všechny druhy medúz.

Britská společnost na ochranu moří (MCS) upozornila, že rok 2015 je výskytem medúz rekordní.

Foto: Profimedia.cz

Medúza vyplavené na anglickém pobřeží

Poznamenal ale, že má data pouze za posledních 12 let, takže toto tvrzení není příliš alarmující. Hodnotnější jsou srovnání ze Středozemního moře, kde vědci dosud vědci pozorovali výskyt medúz v pravidelných cyklech trvajících několik let. Ovšem v posledních 15 až 20 letech je počet těchto tvorů nejvyšší za posledních 200 let a cykly vymizely.

Další vědci ale tyto tendence zpochybňují, tvrdí, že vyšší výskyt v posledních letech neznamená hned trend. Podle zoologa Marka Gibsona z University of Western Cape v Jihoafrické republice jsou data jen dílčí a rozhodně nelze mluvit o celosvětovém trendu. „Je těžké říci, zda jde o globální nárůst. V některých pobřežních systémech se jejich počet zvyšuje, ale jinde takové zkušenosti nemají,“ řekl.

Které druhy medúz se přemnožují
Kořenoústka plicnatá – růst jejího výskytu na britském pobřeží je nejpatrnější. Jde o velkou medúzu, jejích klobouk má v průměru až 80 centimetrů. Většinou se vyskytuje v teplejších mořích, přes svou velikost není nijak zvlášť nebezpečná.
Talířovka ušatá - vyskytuje se ve všech světových mořích, průměr klobouku je nejčastěji kolem 10 centimetrů. Není nebezpečná.
Měchýřovka portugalská - je velmi nebezpečná medúza, jejíž chapadla mohou být až 30 metrů dlouhá. Jde ve skutečnosti o systém živočichů. Měchýř plave na hladině, další tvorové v koloniích tvoří chapadla. Medúza žije v teplých vodách, jen v červnu ale nahlásili u pobřeží Velké Británie třicet výskytů tohoto tvora.

Nebezpečí představují medúzy především pro plavce, mnoho z nich je jedovatých, některé smrtelně. Jejich těla také ucpávají systémy jaderných či tepelných elektráren, které stojí na pobřeží a k chlazení používají mořskou vodu.

Anketa

Viděli jste někdy v přírodě medúzu?
ano, živou v moři
80,7 %
jen mrtvou na pláži
4,4 %
ne
14,9 %
Celkem hlasovalo 1424 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám