Hlavní obsah

Cukry nevedou k obezitě, tvrdí vědci placení Coca Colou

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V lékařských časopisech, na konferencích i v sociálních médiích šíří sdružení Global Energy Balance Network (GEBN) sdělení, že příliš mnoho cukru a jiné špatné stravovací návyky za tloušťku nemohou. Vědce, kteří toto poselství šíří, si podle blogu listu The New York Times štědře podporuje firma Coca Cola, aby setřásla obvinění, že kvůli složení svých nápojů je jedním z viníků vlny obezity.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Média i vědecký tisk se většinou soustřeďují na to, že jíme příliš moc – odsuzují fast food, slazené nápoje a tak dále. Ve skutečnosti neexistuje prakticky žádný přesvědčivý důkaz, že to je skutečně příčina (obezity),“ hlásá například ve videu, které ohlašuje vznik GEBN, místopředseda nového sdružení a vědecký pracovník Steven N. Blair.

„Řídíme to my,  nikoliv oni“

Zdravotní experti odsuzují sdělení GEBN jako matení veřejnosti a pokus Coca Coly odvrátit kritiku od toho, jakou roli sehrály slazené nápoje v šíření obezity a cukrovky 2. typu. University of South Carolina a West Virginia University, které zaměstnávají šéfy GEBN, nyní přiznaly, že firma dala na start této nevládní organizace 1,5 miliónu dolarů.

V uplynulých letech poskytla firma dvěma vůdčím vědcům GEBN na výzkum přes čtyři milióny dolarů. Firma zajišťuje i logistickou podporu pro nové sdružení. Web GEBN je registrován v centrále Coca Coly a firma je uváděna i jako správce internetové stránky. Předseda sdružení, profesor James O. Hill z University of Colorado, to ale obhajuje. Vědci podle něj nevěděli, jak web zaregistrovat.

„Rozhodujeme o tom my, nikoliv oni,“ ujišťuje zároveň. Podle profesora globální výživy Barryho M. Popkina z University of North Carolina připomíná záležitost chování tabákových koncernů, které si také najímaly elitní vědce, aby vyvolávali pochyby o zjištění, že kouření má ničivý dopad na zdraví.

Podle kritiků se firma pomocí GEBN pokouší lidem vštípit představu, že dostatečná tělesná aktivita může vyvážit špatnou stravu. Vědci „v žoldu“ Coca Coly a jiných firem podle nich opomíjejí fakt, že cvičení samo o sobě zvyšuje chuť konzumovat jídlo i nápoje.

Cvičení váhu sníží jen málo

Důkazy prý navíc ukazují, že ve srovnání s tím, co lidé jedí, má cvičení na váhu minimální dopad. Například časopis Obesity informoval o výzkumu, na němž se podílelo 200 lidí s nadváhou. Mohli jíst tolik, co byli zvyklí, zároveň však museli cvičit aspoň šest hodin týdně, což je dvojnásobek úředně doporučené dávky.  Po roce se ukázalo, že váha u nich sice klesla, ale jen zcela nepatrně – u mužů v průměru o 1,6 kilogramu, u žen o 1,1 kilogramu.

Známé je také zjištění, že k odbourání kalorií z jedné jediné plechovky koly je třeba ujít skoro pět kilometrů. Blog NYT navíc připomíná nedávnou studií v odborném časopise PLOS Medicine, která hodnotí odborné práce o slazených nápojích.

Výzkumy podpořené Coca Colou a jinými výrobci nápojů docházely podle této studie vzácně ke zjištění, že existuje souvislost mezi pitím sladkých nápojů a tloustnutím. Studie, jejichž autoři se nemuseli ohlížet na finanční „vstřícnost“ výrobců nápojů, docházely k tomuto zjištění pětkrát častěji.

Pitoreskní je, že GEBN se sice také odvolává na vědecké studie – jenomže ty, jimiž se nejvíce, ohání, vznikly právě s finanční podporou Coca Coly. Střet o výklad příčin obezity přichází ve chvíli, kdy spotřeba slazených nápojů v USA klesá a kdy sílí snahy o zdanění slazených nápojů i o zákaz jejich propagace mezí dětmi.

Anketa

Jakým nápojům dáváte přednost?
Syceným sladkým
4,6 %
Minerálkám
12,4 %
Čisté vodě
72,5 %
Čajům
8,6 %
Džusům
1,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4931 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám