Hlavní obsah

Češi vyvinuli špičkovou textilní membránu, svět o ni má zájem

Právo, Jakub Svoboda

Ještě letos by se měly na trhu objevit textilní výrobky z nové unikátní nanovlákenné membrány, kterou vyvinuli vědci z Technické univerzity v Liberci ve spolupráci se svitavskou společností Svitap.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nová membrána má podle generálního ředitele Svitapu Jana Heřmanského vynikající vlastnosti. Extrémně vysokou paropropustnost (to znamená prodyšnost − schopnost odvádět vodní páry produkované lidským organismem od těla tak, že se člověk v oblečení tolik nepotí) i odolnost proti vodě či větru.

Zejména v odvádění vodních par od těla jde o naprostou světovou špičku. Česká membrána v tomto ohledu podle Heřmanského převyšuje i nejlepší tkaniny od lídra trhu, americké značky Gore-Tex. Její výroba by navíc měla být levnější. O membránu proto už projevily zájem téměř všechny významné firmy, které se pohybují ve světě tzv. outdooru.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„V současné době vedeme jednání například se společnostmi Tilak, Direct Alpine a s dalšími, jejichž jména zatím nechceme prozrazovat,“ řekl Právu Heřmanský.

Podle informací Práva už českého výrobce oslovili také zástupci velkých amerických značek Nike a Patagonia. O textilní membránu, po níž steče voda a zůstává prakticky suchá, a navíc i dobře odolává nečistotám, se však zajímají třeba i výrobci pánských obleků nebo zástupci armád několika států včetně Slovenska.

„Pokud jde o odvádění vodních par od těla, dosahují naše třívrstvé lamináty hodnot až 70 000 g/m2 za 24 hodin. Tolik gramů vody se tedy na m2 za den vypaří. Nejlepší dostupné konkurenční lamináty na trhu dosahují maximálně 25 000 až 30 000 g/m2 za 24 hodin, ale to už je pouze výjimka. Běžně se na trhu setkáme spíše s 10 000 až 15 000 g/m2,“ upozornil Heřmanský.

Lze ji nanést na nylon i bavlnu

Membránu vyvinul ve spolupráci se Svitapem mladý vědec Roman Knížek z liberecké Technické univerzity. Svitap, respektive nově založená dceřiná firma Nanomembrane je podle Heřmanského schopna vyrobit statisíce metrů tkaniny ročně. Firma se chce podle něj nejdříve soustředit na evropský trh a poté expandovat i do USA a Asie.

Stroje na textilie z nanovlákenné membrány už byly nainstalovány. „Nyní probíhá testování, stroje se odlaďují a očekáváme, že na konci roku budou v obchodech první výrobky,“ uvedl Heřmanský s tím, že membránu lze nanést na přírodní či syntetické materiály, například na bavlnu nebo nylon.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám