Hlavní obsah

Co se stane s vodou a šumivou tabletou ve stavu beztíže? NASA testuje novou kameru

Novinky, ort

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) testuje novou kameru s extrémně jemným rozlišením. Umístěna je na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), kde by měla monitorovat život astronautů ve vesmíru. Uvedla to agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nová kamera poskytne detailní záběry ze života ve vesmíruVideo: Reuters

 
Článek

Nová kamera se jmenuje Red Dragon a její hlavní předností je extrémně jemné rozlišení 6K, což je více, než v současnosti nabízejí ty nejmodernější televizory na Zemi. I když by měla kamera primárně zachycovat dění na ISS, není vyloučeno, že si díky ní budeme moci detailně prohlédnout i naši planetu.

Novinka navíc dokáže zachytit každou sekundu až 300 snímků, ze kterých následně skládá video. Díky tomu bude možné natočená videa prohlížet zpomaleně.

Kamera bude zachycovat experimenty

Kamera je podle agentury Reuters ideální pro zachycení dynamických akcí, jako jsou nejrůznější provozní činnosti – typicky ukotvení a uvolnění vesmírných lodí u ISS. Zároveň by měla sloužit k zachycování experimentů, jak koneckonců ukazuje i první zveřejněné video.

Foto: archiv výrobce

Kamera Red Dragon

Na něm americký astronaut Teddy Virts zkoumá chování vody ve stavu beztíže. V plovoucí kouli vody rozpustil šumivou tabletu. Tímto zásahem částečně narušil dokonalou konstrukci bubliny, už po malé chvilce se ale prášek rozpustil a dokonale tvarovaná neustále se otáčející koule začala svým vzhledem připomínat Měsíc.

Nová kamera by měla díky svému velkému rozlišení umožnit vědcům získat více informací z videí pořízených na ISS. Ty totiž budou nyní ve srovnání s předchozím kamerovým řešením šestkrát detailnější.

Red Dragon je stejná kamera, kterou začínají používat i velká zahraniční televizní studia, podotkla agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám