Hlavní obsah

Jihočeští vědci si postaví na Špicberkách stanici, s sebou vzali i střelivo na medvědy

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci a studenti z Jihočeské univerzity (JU) vyrazili na expedici Špicberky 2015, která potrvá do poloviny září. Během ní se na místě vystřídá ve čtyřech týmech sedm desítek odborníků zabývajících se polární ekologií.

Foto: Jihočeská univerzita

Členové expedice dohlížejí na nakládku materiálu do kamiónů.

Článek

„Expedice je vrcholem naší každoroční práce. Její naplánování zabralo několik měsíců. Museli jsme především sestavit vědecké skupiny, které se v rámci expedice na místě prostřídají. Pravidelně se totiž hlásí více zájemců, než můžeme na expedici vzít s sebou. Naplánovat bylo třeba i transport potřebných věcí z Čech na Špicberky,“ popsal Právu přípravy šéf Centra polární ekologie a každoroční účastník expedice Josef Elster.

„Jen pro představu, pro potřeby letošní expedice jsme převezli pět tun nákladu, který obsahuje například trvanlivé potraviny, hygienické potřeby, přístroje, velkou lékárnu, střelivo na medvědy nebo speciální profesionální obleky, které účastníci oblékají při pohybu na lodi v moři,“ dodal Josef Elster.

Kontejner s materiálem na Špicberky putoval polskou nákladní lodí ve druhé polovině června. Nyní je už na místě, účastníci expedice tak mají všechny potřebné věci k dispozici.

Vybudují si vlastní stanici

Letošní expedice má dva cíle. Prvním je pokračující výzkum, na němž se podílejí zoologové, botanici, klimatologové, hydrologové, mikrobiologové a geologové. Druhým je rozšíření zázemí na Špicberkách. Dosud zde vědci měli k dispozici vlastní dům ve správním středisku Longyerbienu, jenž funguje od poloviny minulého roku. Využívají však i terénní stanici, kterou si dosud pronajímali od ruských kolegů.

Letos se to změní a český tým bude mít terénní stanici vlastní. Budou ji tvořit čtyři domky, dva pro ubytování, v dalších budou kuchyně a laboratoř.

Stanici bude stavět ze speciálních komponentů, které putovaly v kontejnerech s ostatním materiálem, specializovaná česká firma. Jak Elster podotkl, už od poloviny srpna poskytne členům expedice veškeré potřebné zázemí pro výzkum.

Reklama

Výběr článků

Načítám