Hlavní obsah

Dragon neuspěl kvůli prasklé vzpěře nosné rakety

Mys Canevral

Prasklá ocelová vzpěra nosné rakety Falcon 9 byla s největší pravděpodobností příčinou neúspěšné mise nákladní lodě Dragon k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Nosná raketa Falcon 9 na konci června explodovala zhruba dvě a půl minuty po vypuštění z mysu Canaveral. Uvedla to firma Space X.

Foto: Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Modul SpaceX na základně na mysu Canaveral.

Článek

Majitel společnost SpaceX Elon Musk v pondělí místního času uvedl, že s těmito asi 60 centimetrů dlouhými a tři centimetry silnými vzpěrami nikdy v minulosti žádné problémy nebyly. Při vzletu lodi na konci června se ale jedna z nich pravděpodobně odlomila a zapříčinila tak uvolnění héliové tlakové láhve, která následně vystřelila vysokou rychlostí a způsobila explozi nádrže s tekutým kyslíkem. Původně se spekulovalo o přetlaku v nádobě s kyslíkem. [celá zpráva]

„Vypadá to tak, že (vzpěra) byla špatně vyrobena,“ uvedl Musk s tím, že se ale stále jedná pouze o předběžné výsledky vyšetřování nehody. Do budoucna chce SpaceX používat jiné vzpěry a všechny navíc individuálně testovat. V důsledku nehody se příští start lodi Dragon opozdí. Na oběžnou dráhu se vydá podle Muska „nejdříve v září“.

Dragon je v současnosti jediným nákladním plavidlem, které je určeno k opětovnému přistání na Zemi.

Evropské i ruské zásobovací lodě při návratu po vstupu do atmosféry shoří. Nezdařený start měl být sedmým zásobovacím letem Dragonu a 19. startem nosné rakety. Dosavadní lety byly vesměs úspěšné.

Dragon měl na orbitální komplex dopravit téměř 2,5 tuny nákladu, včetně zásob a dalších věcí nezbytných pro zajištění života posádky, materiálu pro vědecké výzkumy a také prvního ze dvou spojovacích adaptérů. Tyto adaptéry v budoucnu umožní přistávání nových komerčních lodí s posádkami, včetně CST-100 vyvíjené firmou Boeing a upravené verze lodi Dragon.

Nosná raketa ale selhala.  [celá zpráva]

Potřebné zásoby vynesl na ISS ruský Progress. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám