Hlavní obsah

Astronautům se pobytem ve vesmíru ztenčuje kůže

Novinky, zkr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saarbrucken

Italská astronautka Samantha Cristoforettiová se před nedávnem vrátila na Zem z půlroční mise na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Po návratu u ní vědci zjistili, že se její kůže ztenčila skoro o pětinu. Proč tomu tak je, ale zatím nikdo neví. Na kožní problémy si přitom stěžuje mnoho astronautů.

Astronautka má po půlročním pobytu ve vesmíru tenčí kůžiVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Vědci z Německa se už neobvyklým fenoménem začali zabývat. Pomocí tomografu získali záběry kožních buněk ve vysokém rozlišení u tří astronautů před jejich odletem do vesmíru a pak po návratu. Kromě Cristoforettiové se výzkumu účastní i její kolega a krajan Luca Parmitano a astronaut Alexander Gerst z Německa.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Lidé z NASA a ESA k nám přišli a ptali se: Je možné podívat se astronautům také na kůži? Protože chceme vědět, jestli tam nenastává proces stárnutí. Nebo k jaké modifikaci u astronautů dochází, když pracují ve vesmíru šest měsíců. Mnoho z nich si totiž stěžuje na kožní problémy,“ uvedl šéf výzkumného týmu Karsten Koenig z oddělení biofotoniky a laserové technologie na Saarlandské univerzitě, citovaný agenturou Reuters.

Důvod je zatím neznámý

Cristoforettiová z Evropské vesmírné agentury odletěla na ISS loni v listopadu. Vrátila se po 199 dnech 11. června. Její kožní buňky následně vědci opět naskenovali.

„Vypadá to, že tam je velká produkce kolagenu, takže astronauti ho mají najednou více. To znamená, že tam funguje jakýsi protistárnoucí proces, přinejmenším ve škáře, tedy spodní vrstvě kůže. A také jsme zjistili, že pokožka, konkrétně část se živými buňkami, se scvrkává. Viděli jsme, že se kůže ztenčila skoro o 20 procent,“ dodal Koenig.

Výzkumníci zatím netuší, proč se tomu tak děje. Čekají tedy na další astronauty, u nichž by mohli kůži zmonitorovat a věří, že nakonec najdou způsob, jak tomuto procesu zabránit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám