Hlavní obsah

Milník v průzkumu vesmíru: Sonda NASA doletěla k Plutu

• Aktualizováno

Sonda amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) New Horizons se v úterý přiblížila k trpasličí planetě Pluto, kam letěla devět a půl roku. Přiblížení sondy na vzdálenost pouhých 12 500 kilometrů je dalším milníkem v dějinách dobývání vesmíru, komentovala událost stanice BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sonda New Horizons se přibližuje k PlutuVideo: Reuters

 
Článek

Sonda v blízkosti Pluta proletěla krátce před 14. hodinou SELČ. Měla pořídit snímky jeho povrchu a shromáždit množství dalších dat.

Manévr dosud probíhal podle plánu, naposledy se sonda ohlásila v úterý, načež přesměrovala svou anténu, aby se mohla soustředit na svůj cíl. Znovu se má ohlásit po úterní půlnoci.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Blízký průlet kolem Pluta je složitá operace, jelikož pozorovací a sběrná zařízení jsou předem naprogramována a pracují automaticky. Přibližování rychlostí 14 kilometrů za sekundu proto musí probíhat po přesně vymezené trase a vyžaduje perfektní načasování – jinak hrozí, že kamery by trpasličí planetu vůbec nemusely nasnímat.

Foto: Nasa, Reuters

Snímek planety ze vzdálenosti 1,5 miliónu kilometrů

Výzkumníci z NASA proto sondu navedli do pásu širokého 100 x 150 kilometrů, přičemž bylo třeba, aby do určitého bodu sonda dorazila v časovém rozmezí 100 sekund.

BEZ KOMENTÁŘE: Start sondy New Horizons a animace její cesty sluneční soustavouVideo: NASA

Vědci si slibují, že se díky New Horizons o Plutu, ale také o jeho pěti měsících dozvědí spoustu nového. „Nemohu se dočkat, až data dorazí a začneme je třídit. Teď je to ještě, jako bychom stáli pod vodopádem a užívali si to,“ řekl Alan Stern z průzkumného projektu New Horizons.

Sonda odstartovala v lednu 2006 v době, kdy Pluto bylo pokládáno za devátou planetu ve Sluneční soustavě. Ještě tentýž rok bylo z tohoto seznamu vyškrtnuto. Mluví se o něm jako o trpasličí planetě.

Sonda poslala na Zemi první snímky letos v lednu poté, co ji po devíti letech letu, při němž urazila 4,8 miliardy kilometrů, probudili v loňském roce z hibernace.

K poslednímu objevu dopomohla New Horizons tento týden, když z jejích záznamů vědci vyčetli, že Pluto je ve skutečnosti trochu větší, než se dosud domnívali, a v průměru měří 2370 kilometrů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vědci objevili na Plutu možnou ledovou čepiciVideo: Reuters

Záhadné Pluto

Ačkoli je Pluto součástí Sluneční soustavy a bylo objeveno už v roce 1930, moc se toho o něm vzhledem k jeho vzdálenosti neví. Teprve v 90. letech si astronomové uvědomili, že je součástí komplexního systému desetitisíců těles v oběžné dráze Neptunu, zvaného Kuiperův pás.

Oběžná dráha Pluta, na jehož povrchu panuje teplota minus 230 stupňů Celsia, se vychyluje tak, že někdy bývá blíže Slunci než Neptun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám