Hlavní obsah

Vědci našli v Kanadě nový druh dinosaura, pojmenovali ho po objevitelce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paleontologové objevili v Kanadě nový druh dinosaura. Nazvali ho Wendiceratops podle Wendy Slobodové, která fosilie tvora jako první našla na jihu provincie Alberta. Tvor, který má podobný roh jako nosorožec a nad očima ještě dva další, žil podle vědců před 79 milióny let.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Archeologové objevili v Kanadě fosilie nového dinosaura (video je bez zvuku)Video: Royal Ontario Museum, Reuters

 
Článek

Wendiceratops byl asi šest metrů dlouhý a vážil dvě tuny. Kromě rohů měl za hlavou zubatý štít. I přes to všechno šlo o býložravce. Zvíře žilo na teplém pobřeží u moře, které v té době rozdělovalo americký kontinent.

Paleontolog David Evans soudí, že zubatý štít pomáhal tomu, aby se zvířata poznala na velké vzdálenosti.

Právě nezvyklý límec vedl k objevení. Slobodová si při zkoumání svahu jen kousek na sever od hranic Kanady s americkou Montanou v roce 2010 všimla, jak trčí z odhalené vrstvy bahna. Nakonec se na místě našly pozůstatky tří dospělých kusů a jednoho mláděte.

Foto: Handout, Reuters

Wendy Slobodová na místě nálezu

Paleontoložka pojmenování tvora oslavila tím, že si jeho podobu nechala vytetovat. „Nestává se vám každý den, že po vás pojmenují dinosaura,“ řekla podle agentury Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám