Hlavní obsah

Bizarní mořské stvoření poprvé ukázalo svou tvář

Britským vědcům se konečně podařilo poodhalit roušku tajemství halící tvář miniaturního mořského tvora, mnohonožce s půvabným názvem Hallucigenia. U zkamenělin, které měli dosud k dispozici, chyběla totiž hlavová část. Tu se jim podařilo vypátrat až při vykopávkách v Kanadě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vizualizace mořského tvora Hallucigenia sparsaVideo: Royal Ontario Museum, Reuters

 
Článek

Hallucigenia sparsa žila před 500 milióny lety a její první fosilie byla nalezena před více než stoletím. Stvoření bylo maličké, sotva dva centimetry na délku, přesto dokázalo vědcům zamotat hlavu. Nejdůležitější část tvora, totiž právě hlava, chyběla a experti proto nedokázali popsat, jak vlastně vypadal.

„Když byl poprvé popsán, byl obráceně. Teprve nedávno jsme zjistili, kde jsou vlastně nohy a kde horní část. Ovšem i poté byl problém určit, kde má hlavu a kde zadeček,“ citovala britská BBC kanadského vědce Jeana-Bernarda Carona.

Obrat nastal s nedávnými nálezy v Kanadě, o kterých v červnu informoval odborný časopis Nature. Při vykopávkách nalezli paleontologové těla i s hlavou ve tvaru lžičky. „Když jsme je položili pod mikroskop, potěšil nás nejen objev páru očí, ale i polokruhového úsměvu pod nimi. Jako by se ta fosilie na nás šklebila,“ popsal Martin Smith z cambridgeské univerzity. Pomocí zubů, umístěných v kruhu od ústní části až po žaludek, si Hallucigenia posunovala potravu.

Popis tvora je dalším dílkem do skládačky, která má osvětlit živelný zrod nových živočišných druhů během kambria, první periody prvohor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám