Hlavní obsah

Výrobci léků přecházejí na nová zdraví neškodná barviva

Novinky, Gabriela Krejčová

Některé farmaceutické firmy do léků přidávají látky, které tam vůbec nemusí být, a dokonce mohou být zdraví škodlivé. Takovou látkou je například barvivo E 120 neboli košenila či karmín, a najdeme ji dokonce i v dětských laktobacilech. Způsobuje alergické reakce, kopřivku a má rakovinotvorný účinek. Poté, co na tento nepříjemný fakt upozornil pořad A DOST! internetové televize Stream.cz, stahují výrobci léky z prodeje a mění receptury výroby.

A DOST! Léky s E120Video: Stream.cz

 
Článek

Odborníci vědí, co může košenila způsobovat, přesto ji v některých lécích používají. „Obsahuje antrachinony, což jsou látky, které jsou na seznamu podezřelých karcinogenů, u citlivějších jedinců mohou způsobit různé alergie nebo třeba kopřivku,“ uvedla Hana Střítecká ze sdružení Zdravá potravina.

Košenilu obsahují také dětské laktobacily ProbioMaxík, které vyrábí Česká Lékárna Holding, Dr. Max. Mediální zástupce firmy nejdříve argumentoval podklady o povolení tohoto barviva. Když však za několik dní přijel natáčecí štáb pořadu A DOST!, vyrukovala firma s verzí, že výrobek z prodeje stáhne.

„Košenila patří mezi látky povolené jak na území EU, tak v USA. Bez ohledu na to ale vnímáme, že je tato látka vnímaná kontroverzně. Právě jste nás zastihl ve chvíli, kdy uvažujeme o zásadní změně receptury nebo o tom, že výrobek stáhneme ze svého portfolia,“ řekl pořadu A DOST! zástupce firmy Michal Petrov.

Laktobacily v prášku

„Vnímáme tuto látku jako kontroverzní, byť její škodlivé účinky nebyly jednoznačně prokázány, nechceme prostě uvádět naše konzumenty a spotřebitele a klienty do rozpaků,“ vysvětlil Petrov změnu stanoviska firmy a dodal, že ke změně může dojít v řádu několika měsíců.

Košenila je svým způsobem přírodní látka, ovšem vyráběná z broučků vylouhovaných v chemikáliích. Pokud se výrobek nahradí novým, pravděpodobně nebude obsahovat žádné barvivo. Firma dokonce zvažuje, že by laktobacily mohly být v podobě prášku v sáčcích.

Není to ovšem jediný případ, kdy výrobce nabízí rodičům „zdravé“ výrobky pro jejich děti. Barvivo E 120 obsahují také u dětí oblíbené vitamíny Marťánci. Ty vyrábí firma Walmark, která na svoji obhajobu argumentovala tím, že barviva do vitamínů nedávají moc. Už od loňského roku ovšem pracují na náhradě karmínu.

„Děti běžně konzumují široké spektrum dalších potravinářských výrobků (bonbóny, limonády, jogurty, ochucená mléka a jiné), které mohou také obsahovat barvivo E 120. Pro jejich rodiče je potom prakticky nemožné kontrolovat, kolik daného barviva za den zkonzumují,“ uvedl Petr Šopík z firmy Walmark.

Existují přírodní alternativy

Proto se firma rozhodla pro své výrobky hledat jinou alternativu. „Již v loňském roce jsme začali pracovat na náhradě košenily ve dvou výrobcích za jiné přírodní barvivo,“ dodává Šopík.

Košenilu v Marťáncích by podle Šopíka mohla nahradit např. betalinová červeň, která se získává z řepy. „V současné době je vývoj nového složení již ve fázi ověřování stability výrobků s alternativními barvivy. Jakmile dosáhneme uspokojivého výsledku, přejdeme k úpravě jejich složení,“ slibuje.

Tím ovšem výskyt košenily nekončí. Najdeme ji také ve vitamínovém přípravku E 200 od firmy Noventis či v pastilkách proti bolesti v krku Neoseptolete třešeň, které vyrábí firma Krka.

Karmíny obsahují i ty potraviny, které by byly jinak zdraví prospěšné, například malinové acidofilní mléko z Mlékárny Kunín, mléčný rýžový dezert s jahodami od firmy Zott či jogurtové mléko s příchutí jahody z řetězce Albert.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám