Hlavní obsah

HeartMate III už má místo nového srdce deset Čechů

Již deseti českým pacientům implantovali od loňska lékaři přístroj pro dlouhodobou podporu srdeční činnosti HeartMate III. Jedná se o pacienty, kteří nemohli dostat nové srdce, a právě tento přístroj jim umožňuje zlepšení kvality života a dává rovněž šanci na dlouhodobé přežití. V úterý to uvedl přednosta kardiocentra Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) profesor Jan Pirk.

Foto: Profimedia.cz

Operace srdce v pražském IKEM. Ilustrační snímek

Článek

IKEM se podílel na vývoji přístroje. Průměrný věk pacientů, kteří HeartMate III v klinické studii dostali, je 69 let, 80 procent jsou muži. Častěji než ženy je totiž postihuje srdeční selhání.

"Na západ od nás je forma využití levostranné srdeční podpory běžná. Důvodem omezení v Česku je absence úhrady pro pacienty bez výhledu transplantace. To bychom rádi změnili. I ti, kteří jsou pro vyšší věk nebo prodělanou rakovinu nevhodní pro transplantaci, by měli dostat šanci na kvalitní život," uvedl Pirk.

Foto: IKEM, ČTK

Schéma zapojení přístroje pro dlouhodobou podporu srdeční činnosti Heartmate III

Jednasedmdesátiletý Karel Velechovský z Prahy dostal dlouhodobou podporu před rokem. Než ji dostal, byl na tom už špatně.

"Byl jsem 19 let po infarktu, srdce řeklo dost, nemohl jsem dýchat, špatně jsem chodil, veškeré vnitřní orgány, které byly vyživovány krví, postupně odcházely. Zhubnul jsem 15 kilo. Přístroj mi ne za pět minut 12, ale ve 12 zachránil život a ještě mi ho prodloužil. Byl to zázrak, bezvadně to pomohlo," řekl.

Stejně jako ostatní pacienti s dlouhodobou podporou musí neustále nosit dvouapůlkilovou brašnu s baterií, takže se například nemůže koupat. Zdraví se mu výrazně zlepšilo, kondice se mu vrací, chodí na procházky a začíná znovu jezdit autem. "Pomáhá mi hlavně manželka, které tím děkuji," dodal.

Možnosti úhrad z pojištění se řeší

Zdravotní pojišťovny hradí mechanickou srdeční podporu jen při čekání na transplantaci, IKEM chce podle ředitele Aleše Hermana vyjednat úhradu i pro ty nemocné, kteří potřebují přístroj trvale.

Dosud v IKEM dostalo přístroj 250 pacientů, z nich deset má nový typ pro dlouhodobou podporu. Pumpa stojí přes dva milióny korun, s řídící jednotkou je to 2,5 miliónu, s úhradou operace a dlouhodobého pobytu na lůžku přesáhne částka tři milióny korun, upřesnil Herman.

Tzv. destinační léčba by podle předsedy České kardiologické společnosti profesora Miloše Táborského ročně mohla pomoci 40 lidem. "Je důležité, aby zůstala vyhrazena dvěma centrům, IKEMu a brněnskému Centru kardiovaskulární a transplantační chirurgie (CKTCH), která mají největší zkušenosti s výběrem vhodných kandidátů," zdůraznil.

Využití léčby včetně úhrad od pojišťoven je součástí koncepce použití mechanických srdečních podpor, kterou nyní dokončuje Česká společnost kardiovaskulární chirurgie.

Případů přibývá

Dárců orgánů nepřibývá, zatímco pacientů se srdečním selháním je stále víc. Dárci jsou čím dál starší a jejich srdce nelze pro transplantaci využít.

Řešit tento propad může podle lékařů právě přístroj pro dlouhodobou srdeční podporu. Na celém světě ho má 7000 pacientů, někteří už sedm let.

Proti předchůdci je HeartMate III. pro pacienty komfortnější a snáze implantovatelný, z těla vede jen napájecí kabel, výdrž baterie je delší.

Dává se na srdce, nevytváří se podkožní kapsa, u níž je riziko infekčních komplikací. Jako jediný přístroj svého druhu umožňuje tvorbu umělé pulzní vlny, což má pro tělo řadu výhod.

Reklama

Výběr článků

Načítám