Hlavní obsah

Hubbleův teleskop odhalil chaotický systém Pluta a jeho měsíců

Trpasličí planeta Pluto a jejích pět měsíců v dalekých končinách naší sluneční soustavy tvoří systém v chaotickém pohybu. Odhalily to záběry pořízené díky Hubbleovu teleskopu, informuje na svém webu americký Národní úřad pro letectví a vesmír.

Foto: NASA

Hubbleův vesmírný teleskop

Článek

V podstatě jde o binární planetární systém tvořený Plutem a měsícem Charonem, který je vlastně druhou trpasličí planetou. A kolem nich v nepředvídatelném rytmu obíhají čtyři další měsíce - Nix, Hydra, Kerberos a Styx.

"Před pozorováním pomocí Hubbleova teleskopu nikdo nechápal složitou dynamiku systému Pluta," řekl Mark Showalter z institutu SETI, který je spoluautorem vědecké studie zabývající se touto planetou. Jeho výzkum přináší nové poznatky o tom, co dalo vznik tomuto podivnému systému, který je podle dosavadních znalostí ve sluneční soustavě jedinečný.

Základním pohybem v něm je vzájemná rotace Pluta a Charonu kolem společného gravitačního centra, jež se nachází mezi nimi. Proměnlivé gravitační pole, jež společně vytvářejí, působí na měsíce kolem nich. Nix, Hydra a podle přesvědčení vědců i Kerberos a Styx mají navíc spíš oválný než kulatý tvar, což ještě víc přispívá k jejich nepředvídatelným oběžným drahám.

Podle vědců zmatek v systému Pluto-Charon nabízí pohled na to, jak se mohou chovat planety v binárních slunečních soustavách. Například pozorování prováděná pomocí Keplerova teleskopu NASA objevila několik planetárních systémů se dvěma hvězdami.

"Zjišťujeme, že chaos může být běžnou zvláštností binárních systémů," míní další spoluautor studie o Plutu Doug Hamilton z Marylandské univerzity. "Mohl by mít i vliv na život na planetách, pokud by byl v takových systémech objeven," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám