Hlavní obsah

Přístroj přezdívaný Špión odhalí nádory v nepřístupných místech trávicího traktu

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava

Zatím jen na dvanácti zdravotních pracovištích v Evropě využívají odborníci unikátní americký endoskop SpyGlass nové generace, přezdívaný Špión, který odborníkům už měsíc pomáhá přesně vyšetřit žlučové cesty a vývod slinivky břišní, což dosud šlo jen nepřímo.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Primář vítkovického gastrocentra Ondřej Urban ukazuje nový unikátní endoskop, který umí rozdrtit i žlučové kameny.

Článek

Jedním z takových pracovišť je kromě pražského IKEM i Endoskopické pracoviště Vítkovické nemocnice v Ostravě. Média o tom informoval primář vítkovického Centra péče o zažívací trakt Ondřej Urban.

„V trávicí trubici existuje celá řada málo dostupných míst, jedním z nich jsou žlučové cesty. Dají se vyšetřit rentgenem, ale ten to neukáže přesně, zaznamená třeba nějakou nerovnost ve žlučovodu. Náš nový přístroj, který jsme od výrobce dostali darem, ale jinak stojí 2,5 miliónu korun, se ale do žlučovodu dostane a řekne, zda nerovnost je zahuštěná žluč, krevní sraženina nebo třeba nádor,“ vysvětloval novinářům primář Urban s tím, že díky modernímu endoskopu se odborník nejenom podívá až do žlučovodu, ale může tam provést i léčbu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Špión včas najde nádory v trávicím traktu

Špión umožní včas diagnostikovat hlavně nádory v trávicím ústrojí, které se na člověku projevují velmi pozdě. „Přístroj určí diagnózu u pacientů, u kterých jsme ji nebyli schopni určit, díky němu jsme schopni ze žlučovodů vytáhnout kameny, ale i je tam rozdrtit, což dosud nebylo možné, pokud byl kámen moc velký,“ líčil dále Urban.

Za dva týdny již vítkovický Špión pomohl dvěma pacientům. Například čtyřicetiletému muži, který náhle zežloutnul, protože mu neodtékala správně žluč z jater. Lékaři ve dvou nemocnicích objevili v jeho žlučovodu překážku, přesně ale nevěděli, co to je.

Poslali ho proto do vítkovické nemocnice, kde mu provedli vyšetření novým SpyGlassem. „A zjistili jsme, že nemá nádor, ale zánětlivé onemocnění žlučových cest, které je velmi vzácné. Takže ho léčíme antibiotiky. Kdyby mu léčili nádor, tak by na tom byl zdravotně i psychicky mnohem hůře. Musel by žít nějakou dobu s tím, že mortalita u nádoru žlučovodu je 80 procent do pěti let,“ vysvětloval primář.

Moderní endoskop pomohl ve vítkovické nemocnici také 80leté ženě, která trpěla zhoubným nádorem žlučových cest. Kvůli svému vysokému věku a zdravotnímu stavu nemohla podstoupit operaci. Špiónem jí endoskopista nádor vypálil. A je možné, že ji tento zákrok před rakovinou zachrání.

Léčbu zatím nehradí žádná zdravotní pojišťovna

Vítkovická nemocnice starší americký endoskop využívá čtyři roky. Podle primáře Urbana je však první verze Špióna náročná na obsluhu, zdravotníci s ním měli potíže. Jeho novou verzi, kterou nyní začali využívat, si nemohou vynachválit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám