Hlavní obsah

Hubbleův teleskop má 25 let, NASA zveřejnila jeho nejpůsobivější snímky

Americká vesmírná agentura NASA zveřejnila 25 nejlepších snímků, které pořídil Hubbleův teleskop. Ten byl vypuštěn před 25 lety, přesně 24. dubna 1990, a od té doby pořídil množství záběrů jak objektů Zemi relativně blízkých, například planet ve Sluneční soustavě, tak záběry vesmíru vzdáleného až 13 miliard světelných let.

Foto: NASA, ESA

Spirální galaxie Sombrero v souhvězdí Panny, v jejímž centru se nachází supermasivní černá díra.

Článek

Teleskop se nachází na oběžné dráze Země ve výšce 500 až 600 kilometrů. Planetu oběhne za 97 minut. Pravidelně byly k němu pořádány lety a astronomové prováděli jeho servis.

Obrázky, které pořídil, byly mnohem kvalitnější než ty, co měli vědci do té doby k dispozici, a byly od počátku přístupné veřejnosti. Lidé se tak mohli bez toho, že by měli doma dalekohled, dozvědět, jak vypadají vzdálené mlhoviny či hvězdokupy.

Foto: NASA

Hubbleův vesmírný teleskop

O vesmírném teleskopu se začalo uvažovat už po druhé světové válce. Astronomům bylo jasné, že dalekohled umístěný ve vesmíru by umožňoval mnohem ostřejší pozorování a záběry, protože by výhled nebyl deformován atmosférou. Navíc by mohl kromě viditelného světla využívat i infračervené a ultrafialové záření, které zemská atmosféra pohlcuje.

BEZ KOMENTÁŘE: Hubbleův teleskop na archivních záběrechVideo: Hubble Space Telescope

Než se na jeho sestavení podařilo získat peníze, uplynulo několik desetiletí. V polovině 80. let byl připraven na cestu do vesmíru. Jméno dostal po astronomovi Edwinu Hubbleovi, který se na začátku minulého století zabýval rozpínáním vesmíru a razil teorii, že vesmír je i za hranicí naší galaxie, což „jeho“ teleskop o desítky let později dokázal.

Vypuštění zhatila havárie raketoplánu Chalenger v roce 1986, která cestu oddálila o čtyři roky. Do vesmíru jej vynesl raketoplán Discovery.

Začátek mise teleskopu byl spíše zklamáním, protože selhalo jedno z klíčových zrcadel. Snímky byly sice mnohem ostřejší než ty, které byly do té doby k dispozici, vědci si ale od teleskopu slibovali víc. Závadu opravila až servisní mise, která se k dalekohledu vydala v roce 1993. Dalekohled mohl být konečně využíván tak, jak se předpokládalo.

BEZ KOMENTÁŘE: Mlhovina v souhvězdí OrionVideo: Hubble Space Telescope

NASA zveřejnila 25 nejpůsobivějších fotografií, které teleskop za dobu svého působení vytvořil. Jsou seřazeny podle vzdálenosti objektu od Země. Nacházejí se mezi nimi především mlhoviny, ať už ty, v nichž se hvězdy rodí, nebo ty, které vzniknou po zániku hvězdy. Dále také hvězdokupy. Z těch vzdálenějších objektů pak galaxie.

Poslední tři fotografie jsou snímky hlubokého vesmíru, objektů vzdálených miliardy let, které ukazují vesmír tak, jak vypadal v té době, tedy zhruba v dobách svého vzniku.

BEZ KOMENTÁŘE: Spirální galaxie M83 Video: Hubble Space Telescope

Hubbleův teleskop

délka: 13,1 metru

průměr 4,3 metru

hmotnost: 11,1 tun

aktuální výška oběžné dráhy: 570 kilometrů

Reklama

Výběr článků

Načítám