Hlavní obsah

Teplota vody v oceánech zlověstně stoupá, počasí bude extrémnější

Teplota, kterou oceány dosáhly v loňském roce, je nejvyšší od konce 19. století, tedy od chvíle, kdy byla zahájena příslušná měření. Hodnoty jsou dokonce vyšší, než ty z roku 1998, které vyvolal klimatický jev El Niño, uvedl Axel Timmermann z institutu School of Ocean and Earth Science and Technology (SOEST) při univerzitě na Havaji.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Oceány jsou dokonalými indikátory klimatického oteplování. Ve své nejvyšší třímetrové vrstvě zadržují tolik tepla, co vzduch na zemi. "Na globálním oteplování se v roce 2014 nejvíce podílel sever Tichého oceánu, kde teplota přesáhla všechny dosud naměřené hodnoty," uvedl Timmermann. Teplota byla vloni v září o 0,8 stupně nad dlouhodobým průměrem, všechny oceány byly spolu na povrchu o 0,6 stupně teplejší.

„Posunulo to trasy hurikánů, zeslabilo pasáty a vyvolalo blednutí korálů na Havajských ostrovech,“ uvedl Axel Timmermann.

Teploty v severních oblastech Tichého oceánu začaly nezvykle stoupat už v lednu 2014. V dubnu a květnu vytlačily západní větry ohromné množství teplé vody, která obvykle zůstává v západním Tichomoří, podél rovníku do východního Tichomoří.

Odtud se tato voda rozšířila podél tichomořského pobřeží Severní Ameriky. Následně uvolnila do atmosféry záplavu tepla, které bylo předtím téměř deset let „uzavřené“ v tropickém západním Tichomoří.

Vyšší počet katastrof

„Rekordní objem skleníkových plynů v atmosféře a neobvykle slabé severotichomořské letní pasáty, které běžně ochlazují oceánskou hladinu, přispěly ke stoupání teploty hladiny. Toto teplo v současnosti tvoří široký pás, který se stěhuje na sever od Papuy-Nové Guineje až po Aljašský záliv,“ popsal Timmermann.

Zvláštní ovšem je, že v letech 2000 až 2013, ačkoliv se zvyšovala produkce skleníkových plynů, teplota oceánů nestoupala. Tato nezvyklá přestávka v oteplování ale skončila.

Zvyšující se teploty oceánů dělají těžkou hlavu pojišťovnám. Výrazně se navýšil počet katastrof souvisejících s extrémním počasím. Počet bouří, záplav, vln veder a lesních požárů se v letech 1980 až 2012 zhruba ztrojnásobil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám