Hlavní obsah

Vědci si lámou hlavu kvůli kolébání tučňáků

Novinky, zgl

Léta dělají vědcům vrásky na čele tučňáci. Nemohu totiž přijít na to, proč se tito zástupci kmene strunatců při své chůzi legračně kolébají. Průlom by měla přinést nová studie týmu z univerzity v americkém Texasu, tučňáky tam totiž v uplynulých týdnech podrobili důkladné analýze.

Vědci zkoumají, proč se tučňáci kolébají

 
Článek

Člověku často vykouzlí komicky vyhlížející chůze tučňáků úsměv na tváři, právě díky svým charakteristickým pohybům jsou velmi často považováni za nejroztomilejší živočichy na světě. Díky tomu si koneckonců vysloužili hlavní role hned v několika různých filmech.

Proč ale takto charakteristicky ťapkají? Vědci dosud nedokázali odpovědět, zda má tento zdánlivě neohrabaný styl chůze nějakou specifickou funkci. Navíc nikdo přesně neví, kde ke kolébání během evoluce přišli.

Dobří plavci, neohrabaní chodci

Odhalit by to měli vědci z univerzity v Texasu, kteří strávili pozorováním tučňáků v londýnské zoo 336 hodin. Celé dva týdny nechali tučňáky chodit po speciální trati pokryté senzory s cílem získat úplný biomechanický obraz toho, jak se při chůzi kolébají.

„Jde nám především o to zaznamenat i ty nejmenší podrobnosti o tom, jak se tučňáci kolébají. Díky bohatým fosilním nálezům z minulých let pak budeme schopni lépe pochopit celou evoluci tohoto druhu,“ podotkl James Proffitt z univerzity v texaském Austinu.

Tučňáci se umějí neuvěřitelně pohybovat pod vodou, na souši ale působí tak trochu neohrabaně.
ošetřovatelka tučňáků z londýnské zoo Zuzana Matyášová

Podle něj hraje velkou roli především podvodní život tučňáků. „Musíme počkat na výsledky. Myslím ale, že dojdeme k závěru, že kolébání tučňáků má co do činění s jejich schopností pohybovat se pod vodou,“ doplnil Proffitt.

S tím víceméně souhlasí také ošetřovatelka tučňáků z londýnské zoo Zuzana Matyášová. „Během své práce jsem si všimla, že tučňáci se umějí neuvěřitelně pohybovat pod vodou, na souši ale působí tak trochu neohrabaně. Nicméně když chtějí, dokážou se i na pevnině pohybovat až neskutečně rychle,“ uvedla.

Kolébáním šetří energii

Už nyní jsou s ohledem na výsledky pozorování vědci schopní potvrdit, že přenášení váhy ze strany na stranu pomáhá tučňákům lépe zvládnout desítky kilometrů dlouhé polární túry. Krátké nohy je totiž předurčují k tomu, že chůze pro ně bude daleko namáhavější než pro jiné živočichy.

Díky zhoupnutí ale nemusejí vynaložit tak velkou sílu na další krok. Svou chůzí jsou schopni šetřit údajně až 80 % energie, což nedokáže žádný jiný zástupce ptačí říše.

Všechna získaná data nyní vědci analyzují a s kompletní studií by se měli pochlubit během několika následujících týdnů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám